Milyen a taoista gyógyászat?

Sokan nem tekintik betegségnek a rossz hangulatot vagy a negatív érzelmeket. A taoista gyógyászatban ezeket jelzéseknek tekintjük, amelyek a chi megbomlásáról tájékoztatnak.

Sokan nem tekintik betegségnek a rossz hangulatot vagy a negatív érzelmeket. A taoista gyógyászatban ezeket jelzéseknek tekintjük, amelyek a chi egyensúlyának kezdődő megbomlásáról tájékoztatnak, csakúgy mint a kellemetlen lehelet vagy testszag, melyek a máj, a vese vagy a gyomor gyengeségének illetve betegségének tünetei lehetnek.

A stressz világa

Egy betegség akár évekig létezhet anélkül, hogy a fizikai szinten megjelenne. Lehet, hogy valahol elakad az energia, vagy lecsökken az energiaszint, ami a chi egyensúlyának megbomlásához vezet az adott testrészen vagy szervben. Minél hamarabb észleljük az egyensúly hiányát, annál több időnk marad a helyreállítására.

Sokan nem tekintik betegségnek a rossz hangulatot vagy a negatív érzelmeket. A taoista gyógyászatban ezeket jelzéseknek tekintjük, amelyek a chi egyensúlyának kezdődő megbomlásáról tájékoztatnak, csakúgy mint a kellemetlen lehelet vagy testszag, melyek a máj, a vese vagy a gyomor gyengeségének illetve betegségének tünetei lehetnek.

A makacsságot a szív energiájának egyensúlyhiánya okozhatja. A kellemetlen szagú izzadás a vese helytelen működésének tulajdonítható, amikor a vese már nem képes a felesleges víz eltávolítására a testnedvekből. A gyávaság vagy félelem a tüdő vagy a vese energiájának egyensúlyhiányából ered. A hátfájást a vese illetve a húgyhólyag energiájának egyensúly­hiánya okozza. Számos más viselkedési probléma illetve fizikai fájdalom vezethető vissza a chi egyensúlyának az adott testrészeken történő megbomlására.

Hétköznapi életünkben egyre inkább az anyagi világhoz kötődünk, egyre jobban vonzódunk az anyagi dolgokhoz – a különféle drogokhoz, szórakozáshoz, szolgáltatásokhoz valamint a mesterségesen előállított ételekhez. Minél nagyobb szükségét érezzük ennek vagy annak a dolognak, annál jobban szorongunk, hangulatunk annál könnyebben változik. Ha feloldjuk az anyaghoz való érzelmi kötődéseinket, megszabadulhatunk a hozzájuk kapcsolódó érzelmektől is.

szivroham_11

Az elsődleges megelőzés a chi megőrzése, növelése és átalakítása kell legyen. Ha már volt valamilyen súlyos betegségünk, megelőzhetjük a visszaesést, például szívinfarktus esetén elkerülhetjük a következőt. Akinek beteg a veséje vagy rendszeresen fáj a háta, ezzel a módszerrel megakadályozhatja, hogy állapota tovább romoljon. Az elsődleges megelőzés a chi, tehát az energia szintjén kezdődik.

A taoista gyógyászat

A taoista gyógyászatban feltérképezzük a szervek energiavezetékeit, amelyek a szervből kiindulva az egész testet behálózzák. Az energia elzáródása (torlasza) vagy az energiaszint csökkenése árt a szerveknek, mert a szükségesnél kevesebb energiát kapnak, és nem tudják elvezetni a szervekben illetve vezetékekben megrekedt káros energiát.

Ha nem tartjuk fenn a kapcsolatot belső énünkkel, ha nem figyelünk önmagunkra, nehezen veszünk észre bármilyen belső változást. Ha tudjuk, hogyan őrizhetjük meg, hogyan növelhetjük illetve hogyan alakíthatjuk át a chít, több energia áll majd rendelkezésünkre az elzáródások megnyitásához, testünk védekező erőinek növeléséhez és a betegségek megelőzéséhez. Boldogan, egészségesen élhetünk, és idősebb korunkban is megőrizhetjük egészségünket – ahelyett, hogy egyik betegségből a másikba esnénk, vitalitásunk, életkedvünk töretlen marad.

A taoista rendszer célja, hogy segítsen bennünket egészségesen, betegségek nélkül élni, hogy mi is segíthessünk ember­társainkon. Sok tanítványom minden nehézség nélkül elhagyta a kávézást, italozást, kábítószereket és könnyedén lemondtak addig „elenged­he­tet­lennek” hitt szórakozásról, amint elkezdték a munkát önmaguk, szerveik és érzékszerveik megerősítésén.

Mantak Chia: A stressz életerővé alakításának taoista módszerei

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.