Mi feltöltekezünk? – Miért fontos a B12 vitamin?

A hiány komoly gondokat okozhat

Vajon a mi szervezetünk elegendő B-12 vitaminhoz jut? Ahhoz, hogy egészséges maradjon a testünk, nagyon fontos kellő mennyiségűt fogyasztani belőle. De hogyan és miből érdemes?

A B12-vitamin rendkívül fontos a szervezetnek. Miért? Előszöris, segít a DNS és a vörösvértestek előállításában. Mivel a testünk nem termel B12-vitamint, azt állati eredetű élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinnünk, éspedig rendszeresen.

Bár a máj akár 5 évig is raktározza a a B12-vitamint, mégis előfordulhat hiányosság, ha az étrend nem segít fenntartani a szintet.

Hogy mennyi B12-vitamin szükséges, az függ az életkortól, étkezési szokásainktól és egészségügyi állapotunktól, valamint az alkalmazott gyógyszereinktől.

Az átlagos ajánlott mennyiségek mikrogrammban (mcg) mérve életkoronként változnak:

 • Csecsemők 6 hónapos korig: 0,4 mcg
 • 7-12 hónapos csecsemők: 0,5 mcg
 • 1-3 éves gyermekek: 0,9 mcg
 • 4-8 éves gyermekek: 1,2 mcg
 • 9-13 éves gyermekek: 1,8 mcg
 • 14-18 éves tizenévesek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta terhesség és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén)
 • Felnőttek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta terhesség és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén)

Melyek a B12 vitamin legjobb forrásai?

A B12-vitamint elsősorban állati eredetű élelmiszerekből, illetve olyan termékekből szerezhetjük be, amelyekben természetes módon jelen van, de léteznek ezzel a vitaminnal dúsított ételek is.

Állati eredetű forrásnak számítanak a tejtermékek, a tojás, a hal, a hús és a baromfi. Ha B12-vel dúsított élelmiszert szeretnénk, ellenőrizzük a termékek címkéjét a tápanyagok szempontjából.

Mivel jár a B12-vitamin hiány?

Az emberek többsége általában elegendő B12-vitamint visz a szervezetébe – ha azonban ebben nem vagyunk ebben biztosak, kérjünk vérvizsgálatot a B12-vitamin szint ellenőrzésére.

Érdemes tudni, hogy az életkor előrehaladtával egyre nehezebben szívjuk fel ezt a vitamint. Ez akkor is megtörténhet azonban, ha súlycsökkentő műtéten vagy más operáción estünk át és eltávolították a gyomor egy részét. A B12-vitamin felszívása akkor is problémás lehet, ha sok alkoholt iszik az ember.

Foto:123rf.com

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki B12-vitamin-hiány, ha fennállnak az alábbi állapotok:

 • Atrophiás gyomorhurut, melyben a gyomor nyálkahártyája elvékonyodott
 • Veszélyes vérszegénység, ami megnehezíti a B12-vitamin felszívódását a szervezetben
 • Vékonybelet érintő állapotok – például Crohn-betegség, cöliákia, baktériumszaporodás vagy parazita
 • Az alkoholizmus, a sok szeszes ital fogyasztása megnehezítheti a tápanyagok felszívódását, vagy megakadályozhatja, hogy elegendő kalóriát együnk. A B12-hiány egyik jele lehet a glossitis vagy a duzzadt, gyulladt nyelv.
 • Immunrendszeri rendellenességek, például Graves-kór vagy lupus.
 • Szedhetünk bizonyos gyógyszereket, amelyek gátolják a B12 vitamin felszívódását. Ide tartozik néhány gyomorégés elleni gyógyszer, beleértve a protonpumpa-gátlók (PPI), mint például az ezomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) és rabeprazol (Aciphex), a H2-blokkolók, például cimetidin (Tagamet) és famotidin (Pepcid AC); és bizonyos cukorbetegség elleni készítmények, például a metformin (Glucophage).
 • Annál is kialakulhat B12-vitamin-hiány, aki vegán étrendet követ – azaz nem eszik állati eredetű termékeket, beleértve a húst, tejet, sajtot és tojást -, vagy vegetáriánus, tehát nem fogyaszt elég tojást vagy tejterméket. Mindkét esetben adhat az ember dúsított élelmiszereket az étrendjéhez, vagy kiegészítőket szedhet a B12-mennyiség kielégítésére.

Terhesség és anyaság a B12 szempontjából

Amennyiben várandósak vagyunk, vegán vagy vegetáriánus étrendet folytatunk és tervezzük, hogy csak anyatejjel tápláljuk a gyermeket, beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt megszületik a baba – legyen egy terv, miként juthatunk elegendő B12-vitaminhoz a csecsemő egészségének megőrzéséhez.

Elegendő B12-vitamin hiányában a baba fejlődése lemaradhat, nem boldogul és nem nő úgy, ahogy kellene.

 

Melyek a B12-vitamin hiány jelei?

Amennyiben szervezetünk nem jut elég B12-vitaminhoz, vérszegények lehetünk. Az enyhe hiány nem okozhat tüneteket. Azonban ha nem kezelik, az alábbiak jelentkezhetnek.

 • Gyengeség, fáradtság vagy szédülés
 • Szívdobogás és légszomj
 • Sápadt bőr
 • A nyelv simasága
 • Székrekedés, hasmenés, étvágytalanság vagy fokozott gázképződés
 • Idegproblémák: például zsibbadás vagy bizsergés, izomgyengeség és járás-problémák
 • Látásvesztés
 • Mentális problémák: például depresszió, memóriavesztés vagy viselkedésbeli változások.

Hogyan kezelhető a B12-vitamin hiány?

Ha vészes vérszegénységben szenvedünk, vagy gondjaink vannak a B12-vitamin felszívódásával, először ezt a vitamint kell adagolnunk magunknak injekció formájában. Lehetséges, hogy erre hosszabb ideig szükség lesz, vagy szájon át, esetleg orron át kell alkalmaznunk nagy dózisú étrend-kiegészítőt.

Foto:123rf.com

Ha nem eszünk állati eredetű termékeket, más lehetőségeink is vannak. Módosíthatjuk az étrendünket, úgy, hogy tartalmazzon B12-vitaminnal dúsított gabonákat, kiegészítőket vagy alkalmazhazunk B12-injekciókat, nagy dózisú szájon át szedhető B12-vitamint.

Az idősebb felnőtteknek B12-vitamin hiány esetén valószínűleg napi B12-kiegészítőt vagy B12-t tartalmazó multivitamint kell alkalmazniuk.

A legtöbb ember esetében a kezelés megoldja a problémát. Az idegkárosodás azonban, amely a hiány miatt bekövetkezett, maradandó lehet.

Megelőzés

A B12-vitamin hiány megelőzhető, amennyiben elegendő húst, baromfit, tenger gyümölcseit, tejterméket és tojást fogyasztunk.

Ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, vagy olyan egészségügyi állapottal küzdünk, amely korlátozza a tápanyagok felszívódását, szedhetünk B12-vitamint multivitamin formában vagy egyéb kiegészítőben, s ehetünk B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket.

Amennyiben úgy döntünk, használunk B12-kiegészítőket, orvosunknak erről fontos tudnia – ő meg tudja mondani azt is, mennyire van pontosan szükségünk, s arról is megbizonyosodhatunk, hogy a kiegészítők alkalmazása nem lesz-e hatással szedett gyógyszereinkére.

Melyik déligyümölcsben van a legtöbb vitamin?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.