Mi az a sonoterápia?

Ősi módszer, modern technológia – röviden ez a sonoterápia. Tibetben az ősidőktől napjainkig hangtálakat használnak a betegek gyógyítására.

Miért ne lehetne az ősi tudást örvözni a mai, modern technikával, technológiával? – tette fel magának a kérdést Nagy Lajos, aki a hollandiai Hilversumban a Természettudományi Főiskolán tanult és hosszas kutatás után sikerült rá a választ is – méghozzá pozitívat – megtalálnia.

"Valóban ez adta az ötletet, így született meg több mint két évtizede a mai kor találmánya, ami a gyógyító hangrezgéseken alapszik" – mondja Nagy Lajos, a sonoterápia és a Sonomat készülék feltalálója.

Bejegyzett találmányát hazahozta Magyarországra, itt nyitotta meg saját terápiás központját, amelyet azóta jó néhány követett. A sikereken, gyógyító eredményeken felbuzdulva szinte gomba módra szaporodnak a kezelőközpontok. Mind a fővárosban, mind pedig az ország nagyobb városaiban elérhető az újfajta gyógymód. Európán kívül már a tengerentúlon is alkalmazzák.

Nincs benne semmi különös

"Mint minden felfedezés – persze utólag -, rendkívül egyszerűnek és kézzelfoghatónak tűnik a sonoterápia, és a kezeléshez alkalmazott eszköz, a Sonomat is."

– Nincs is benne semmi különös – erősíti meg a feltaláló. – Működése azon az alapvető felismerésen alapul, hogy a hanghullámok, hangrezgések hatással vannak a szervezet különböző funkcióira, és kedvező változásokat képesek előidézni a sejtstruktúrában. A készülék alapvetően az elmeszesedett, elzárt és beszűkült erek kezelésére szolgál. Infra- és hallható hanghullámok speciális rezgései játszanak szerepet a gyógyításban.

fulkagylo1

Ezek a rezgések sejtszinten hatnak, működésbe hozva a szervezet öngyógyító folyamatát. A kezelések roppant egyszerűen történnek. Ezek során inger éri a szervezetet, az inger a számítógép által vezérelt, speciális frekvenciájú, a szívműködés bizonyos fázisában ható, a szívfrekvenciával összehangolt hanghullámot juttatja a szervezetbe, aminek hatására az érszűkülettel ellentétes folyamat indul be.

A készüléket számítógépes program irányítja, és ellenőrzi. Minden betegnek saját "floppyja" van, amely valamennyi kezelés adatát tárolja. A számítógép így naponta kontrollálja a kezeléseket, és alkalmas az adatok összehasonlítására is. Ezek elemzése, valamint az EKG mérések alapján választja ki a megfelelő hanghullámot, ami minden beteg esetében specifikus, vagyis egyedi.

"Egy egyszerű, fájdalommentes, hatékony, rizikó, és mellékhatás nélküli, ambuláns módon igénybe vehető kezelési módról van tehát szó."

Ez pontosan így van. A beteg állapotát szakorvos méri fel előzetesen, a gép kezelését már a betanított személyzet végzi. A beteg ellazulva, fekvő állapotban kapja a kezeléseket naponta, miután rákapcsolták az EKG-t, személyes floppyját beteszik, és a kezelés innentől kezdve automatikus.

A kezelés időtartama napi 10-15 perc, 40-60 napon keresztül. A sonoterápia széles körű javallattal bír, hiszen nemcsak az érbetegségekben, érszűkületben szenvedők, hanem sok egyéb kórral küzdők is enyhülést, gyógyulást remélhetnek általa. Ajánlott többek közt a magas vérnyomásban szenvedőknek, nehezen gyógyuló sebekre, szédülésre, fejfájásra, fülzúgásra, feledékenységre, szívtáji fájdalmakra is.

Nagy előnye, hogy kiegészítő terápiaként is alkalmazható műtét után vagy műtét mellett, gyógyszeres kezelés ideje alatt, vagy akár megelőzésként.

mutet9

Vannak árnyoldalai is

Nagy Lajos elmondása szerint a tapasztalatok rendkívül kedvezőek, mind a szakorvosok, mind a kezelt betegek sok pozitívumról számolnak be bel- és külföldön egyaránt.

Háromszáz beteg részvételével készült Magyarországon egy felmérés, amely azt mutatta, hogy a sonoterápiával kezelt betegeknek 80 százaléka jelentősen javult. A javulás több esetben olyan mértékű volt, hogy a betegek elkerülhették a drasztikus műtéteket, vagyis megmenekültek a végtagamputációtól.

Sajnos a sikernek mindig vannak árnyoldalai is – ismeri el a feltaláló. – A módszert igyekeznek másolni, hamisítani. De mivel a találmány belső lényegét csak én ismerem, ezek a próbálkozások kudarcra vannak ítélve, a becsapott betegek csalódnak, mert az ilyen kezelések hatástalanok. Úgy igyekszünk védekezni, hogy a hiteles Sonomat centrumokat egységes emblémával látjuk el a betegek tájékoztatása érdekében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akad olyan beteg, akinél egy kúra már jó eredményeket, tartós javulást vagy gyógyulást hoz, de olyan eset is van, amikor a kúrát meg kell ismételni rövidebb vagy hosszabb időn belül, hogy a rossz keringéssel bíró szövetek véráramlása javuljon.

A hazai sikerek, a nemzetközi érdeklődés és elismertség arra ösztönzi a feltalálót, hogy a jövőben tovább tökéletesítse terápiás módszerét az egyre nagyobb számú érbetegek hatékony egészségjavítása érdekében. Sajnos az egészségpénztár ezt a módszert még nem támogatja, de minden esély megvan rá, hogy erre is sor kerül, ugyanis a kezelés hatására elmaradó műtétek, maradandó egészségkárosodást okozó rokkantsággal járó esetek révén mindenképpen megtérülnének a költségek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.