Mi a parlagfű hatása? Hasznos, vagy káros növény-e?

A parlagfű gyógyhatása tekintetében hallani pro és kontra érveket. Mi az igazság?

Az idős gazdálkodók szerint az terem meg a kertben, illetve a környékünkön, amire szükségünk van. A természet gondoskodása, hogy mindig azt adja, amit fel tudunk használni.

A parlagfű latin neve Ambrosia artemisiifolia, azaz istenek eledele utalhat arra, hogy egy előkelő elixír, és valójában nem csak utal, hanem így is van. Az 1900-as évek elején az úri szalonokban az ambrózia illat volt a divat, ezért aromamécsesekben használták sok egyéb hasznos tulajdonsága mellett. Mára sajnos nemzeti ügy lett az irtása, pedig az egyik leghasznosabb növényünk.

Fotó: 123rf.com

A parlagfű és az allergia 

Egy kicsit az allergiáról, hogy máris érhetőbb legyen, hogy milyen okok húzódhatnak meg egy olyan gyógynövény károssá nyilvánítása mögött, mint a parlagfű. A parlagfű alapvetően nem is okozna allergiát, amennyiben nem érintkezne városi levegővel, ami feloldja a burkot, ami a tüskés magokat fedi, amelyek az irritációt okozhatják.

Amikor egy ételre allergiásak vagyunk, abban az esetben is azt kell vizsgálni, hogy amikor előjött az intolerancia, mi történt körülöttünk, velünk. Lehet, hogy a nagymama folyton tejbegrízt főzött nekem és közben a nagypapával veszekedett és ez a „rossz” élmény hozta elő az ételallergiát, mindig az okot kell megszüntetni, nem csak a tünetet kezelni, mert az nem vezet gyógyuláshoz.

Amikor szorongással teli helyzet miatt alakul ki az allergia, akkor általában az arckoponya üregei lesznek érintettek. Ha a félelem dominál, akkor az allergia légzési nehézségeket okozhat, ha szerettünktől való elválás vagy valaminek az elveszítése a háttérben húzódó ok, akkor jellemző a bőrbetegség, mint tünet. Summa summarum az allergia mindig valamivel vagy valamilyen helyzettel szembeni ingerlékenység okozta tünet.

A pollen allergia hátterében is ott keresendő az ok, hogy az emberek természethez fűződő viszonya megromlott. A városiasodás, az egészségtelen táplálkozás, a kevés mozgás legyengítette az immunrendszerüket, így egy ilyen hasznos növény is allergén reakciót képes kiváltani az emberből. Régen sokkal több volt belőle és mégsem voltak az emberek allergiásak rá.

Fotó: 123rf.com

Amikor a szervezet találkozik egy olyan „betolakodóval”, amely védekező anyagok termelésére ösztönzi, kialakul a betegség, azonban a következő alkalommal már másképp reagál, mivel azonnal felismeri. Ilyenkor az agyunk valamilyen eseménnyel vagy valakivel szembeni ellenszenvünket így interpretálja. Az allergia sok esetben az életben való türelmetlenség, a másokkal szembeni intolerancia jele, amelytől akkor szabadulhatunk meg, ha megerősítjük a magunkba vetett hitünket.

A parlagfű hatása a természetgyógyászok szemével

“A parlagfűben nagy mennyiségben található B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású.”

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

A parlagfüvet sokan gaznak hívják, pedig nem az. A parlagfű táplálék, sőt fűszernövény is egyben. A legintelligensebb növények egyike. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól! Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy azután átadhassa helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek megmaradni és szaporodni. Szárítottan porítva és szárazon tartva eláll akár évekig is.” 

Dr. Weixl-Várhegyi László, természetgyógyász

 

Vigyázz! – Bármikor kialakulhat a parlagfű allergia

Honnan gyűjtsük a parlagfüvet?

A fent idézett vélemények olyan szaktekintélyektől származnak, akiknek tudásában nem kételkedhetünk, így biztosak lehetünk benne, hogy számos betegségre, sőt megelőzésre is használható ez a remek gyógynövény. Ha mi szedjük a parlagfüvet, akkor fontos tudni, hogy olyan helyen keressük, ahol nincs sok kipufogógáz.

A növény föld feletti friss egyharmadát szedjük be, amit száraz, árnyékos helyen szárítsunk. Lezártan tároljuk. A boltban vásárolt teák, teafüvek árusítása nem ütközik jogszabályba, úgyhogy bátran keresgéljünk.

A friss leveleket el is rágcsálhatjuk, egyes vélekedések szerint teljesítmény-növelő hatása is van. De készíthetünk belőle forrázatot és tinktúra formájában is alkalmazható. Fogyasztása a megosztó vélemények alapján mértékkel ajánlott, várandós nők ne alkalmazzák.

Kontra érvek a parlagfű hatása tekintetében

A pro-kontra érvek másik oldala egy rendkívül mérgező növényt lát a parlagfűben, amelynek toxikus hatását patkányokon bizonyították be a Szegedi Egyetem kutatói. Erről itt olvashat: A parlagfű mégsem az istenek eledele?

További részleteket a témában ITT olvashatnak

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.