Melyik segít lehűlni a melegben, a hideg vagy a meleg víz?

Nincs is jobb a nyári hőségben egy kellemes zuhanynál. De vajon melyik segít, ha hideg vagy meleg vízzel zuhanyozunk? Cikkünkből erre a kérdésre kapnak választ.

 

Az emberi test számára az ideális külső hőmérséklet 28 fok körül van, ilyenkor a szervezetnek nem kell szabályoznia a hőt. Azonban ettől eltérő esetben a testünk folyamatosan arra törekszik, hogy megőrizze az állandó hőmérsékletét – írja a The Sun.

Fotó: 123rf.com

A nyári kánikulában a hideg víz iránti vágyunk természetes. Ugyanakkor a hideg vizes tusolás közben hiába frissülünk fel, a bőrünk hőmérséklete csökken, ezért a levegőt még melegebbnek érezzük utána. Emellett a véráramlás sebessége is lelassul, a szervezetünk nem bocsát ki annyi hőt és a szervezet belső hőmérséklete magas marad.

Elsőre talán nem tűnik jó ötletnek a legnagyobb forróság közepén forró vízzel zuhanyozni, de ez az egyik legjobb módja annak, hogy egy kicsit enyhítsük a kánikula okozta kellemetlenségeket. A meleg víz ugyanis megnöveli a bőr hőmérsékletét, így a környezeté kevésbé fog forrónak tűnni.

Így aludhatunk jól a kánikulában

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.