Maradj fitt és egészséges ősszel is!

A hamarosan kezdődő  hűvös és borongós őszi napok könnyen elronthatják a hangulatunkat, ebben az időszakban gyakoriak a köhögéssel és náthával járó fertőzések.

Adunk pár hasznos tippet, hogy ősszel és télen is egészséges és fitt, immunrendszered pedig erős maradjon!

A sport segít az immunrendszer egészségének megőrzésében!

Sokan abba a hibába esnek, hogy az őszi időjárás beköszöntével lemondanak minden szabadidős sporttevékenységről, pedig mind a testnek, mind a léleknek nagy szüksége van ilyenkor a friss levegőre és a mozgásra. A séta, a biciklizés, és a túrázás lendületben tartja az immunrendszert, és gondoskodik róla, hogy a légzőszervek hozzászokjanak a hidegebb levegőhöz.

port_futas

Előfordulhat, hogy a szervezet az edzést követő 24 órában érzékenyebb a fertőzésekkel szemben, ezért ne fuss vagy kocogjon minden nap, hagyj időt szervezetednek a pihenésre, és figyelj oda arra, hogy bármit is sportolsz, ne izzadj, mert a nedvesség és a hideg hatására nagyon könnyen megfázhatsz, vagy akár tüdőgyulladást is kaphatsz! Semmi estre se erőltesd túl magad!

Váltófürdő/zuhany

A hideg és meleg váltakozása serkenti a vérkeringést, ami ellenállóbbá tesz a kórokozókkal szemben, és fokozza az anyagcserét. Kezdd mindig a meleg vízzel, majd a lábaidtól felfelé haladva válts hideg vizes zuhanyra! Háromszor ismételd meg a meleg-hideg váltást! Mindig hideg vízzel fejezd be! Utána törülközz meg, és öltözz fel kellemes melegen!

zuhany

Szauna

A szauna nem csak a bőrnek tesz jót, de edzi az ereket és az immunrendszert is!

tyukhusleves

Egyél levest!

Egy kis meleg húsleves vagy zöldségleves nagyszerű hatással van az egészségre: ha úgy érzed meghűltél, vagy sokáig fáztál odakint, semmiképp se hagyd ki!

Vitaminok és ásványi anyagok

Különösen ősszel fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre! Amilyen gyakran csak lehet, kerüljön az asztalra tipikus őszi zöldség: például tök és káposzta. A tök tele van fontos vitaminokkal, és egyes kutatások eredménye szerint még a dohányzásról, és az alkoholról való leszokásban is segíthet, a káposzta pedig gazdag C-vitaminban.

savanyú káposzta

Igyál elegendő folyadékot!

Annak ellenére, hogy hidegebbre fordult az idő, nem szabad elfelejtkezni az elegendő folyadékfogyasztásról! A fűtés miatt a levegő szárazabb lesz, ezért is fontos, hogy a száj- és garatüreg nyálkahártyáját nedvesen tartsuk, és a kórokozók ne tudjanak megtelepedni rajta!

Pihenés

A betegségek elkerülése érdekében időt kell adni szervezetünknek a pihenésre! Elegendő alvás nélkül az immunrendszer könnyen legyengülhet. Ha úgy érzed, alváshiányod van, egyszer feküdj le korábban este!

Fürdő

A kellemesen meleg fürdő nem csak a testnek tesz jót, hanem a lelket is megnyugtatja. Fürdősót vagy pár csepp illóolajat is tehetsz a vízbe, lazító hatású a levendula és a citromfű, a nátha és a meghűlés megelőzését szolgálja az eukaliptusz és a fenyő.

Kézmosás

Ebben az időszakban hemzsegnek a vírusok az ajtókilincseken, a közlekedési eszközök kapaszkodóin, a lépcsőkorlátokon, és egy kézfogással is könnyen terjedhetnek, ezért, amikor hazaérsz mindig moss kezet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.