Legyen a koliban is ökoszobád!

Amikor elköltözünk otthonról, kollégiumba vagy albérletbe, hirtelen meg kell teremtenünk a saját kis zugunkat. De miből, és hogyan? Főleg, ha környezetbarátot akarunk?

Nincs is izgalmasabb annál, amikor elkerül otthonról a fiatal, és be kell rendeznie saját kis részét a kollégiumban, saját szobáját egy albérletben. Természetesen az újdonság ereje és az izgalmas feladat mellett az ilyesmi nem kevés pénzbe is kerül a tanulónak, vagy a szüleinek – ha szeretnénk saját bútorokkal, kiegészítőkkel színesíteni a lakóterünket, otthonossá tenni saját magunk számára.

Mi a teendő, ha ezen felül környezettudatosak szeretnénk lenni? Csupán egy kis erőfeszítés, kreativitás és néhány tipp, trükk kell hozzá! Legyünk először is körültekintőek abban a tekintetben, mi az, amire valóban szükségünk van a berendezéshez! Mit kell vásárolnunk? Mérjük fel a terepet! Készítsünk listát a szükséges dolgokról!

Szerencsére számos forrás van, ami segítségünkre lehet a beszerzéshez. Például a megkímélt állapotban levő bútorokat árusító kereskedések. Tehát, hogyan lehet igazán „öko” egy szoba? A friss levegő biztosításához ne különböző illatosítókat használjunk, hanem tegyünk a szobába cserepes növényeket – ezzel a felesleges mérgező anyagok légtérbe permetezését is elkerüljük, hangulatos és környezetbarát megoldás!

növény

A szükséges felszereléseket, bútorkiegészítéseket helyi boltokból igyekezzünk összegyűjteni! A raktárokban található, kicsit hibás darabok is aranyat érhetnek! Keresgéljünk a használt bútorosoknál! Kedvező áron, kiváló dolgokra lehet ráfutni, és remekül dekorált szoba válhat a lakóterünkből. Keressünk esetleg olyan forrásokat is, ahol ingyen szerezhetünk be ezt-azt!

Járjuk be lomtalanítás idején a környéket! A természetvédelem jegyében a légkondícionáló felesleges használatát elkerülhetjük néhány trükkel. Ha mindig, mindenki járatná a légkondit, rengeteg energiát pazarolnánk el. Nyissunk ablakot, szellőztessünk, amikor lehűl a levegő, majd konzerváljuk azt a légtérben azzal, hogy becsukjuk az ablakot!

ablak1000

Estefelé, amikor újra friss levegőt engedhetünk be, ismét szellőztessünk. Vegyünk hideg zuhanyt elalvás előtt, vagy akár napközben is egyszer, ha nagyon melegünk van. Tanuljunk kint a levegőn! Különösen akkor ajánlott mindez, ha az ember még allergiás is a légkondícionáló miatt.

A külön hűtőszekrény fenntartása helyett használjuk a közös, nagy hűtőt, vagy ha mindenképp szükségünk van rá, válasszunk egy picit, ami rendkívül energiatakarékos! Egy diáknak még nincs szüksége nagy tűzhelyre, a mikró-és grillező készülék ezért ideálisabb és sokkal energiatakarékosabb. Szerezzünk be egy kis rezsót, ami keveset fogyaszt, de néhány szükséges dolog elkészíthető rajta! Egyszerű és környezetbarát megoldás!

Legyen a dekoráció is öko! A szoba díszítéséhez, hangulatosabbá tételéhez használjunk papír dekorációs eszközöket, ezekkel akkor sem kell sokat bíbelődnünk, ha meguntuk, és valami mást szeretnénk nézni a helyiségben naphosszat! A sokat fogyasztó égők helyett használjunk halogéneket! A fény ugyanolyan jó lesz, de lényegesen kisebb az energiafogyasztás.

dekor2

Az ágynemű, a függöny, a törölközők beszerzésekor vásároljuk a legjobbat: legajánlottabb mindenből a pamut! Nemcsak kényelmes és bőrkímélő, de környezetbarát is. És ne feledjük, attól, hogy valami használt, még nem régies és dohos! Jusson eszünkbe az is, hogy nem a saját lakásunkat díszítgetjük, ez csak átmeneti otthonunk, tehát vessünk be mindent, ami átmenetileg jó – és eléggé öko – lesz! Használhatunk segítségképpen lakberendezési- és otthoni praktikákat kínáló magazinokat is!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.