Konyhai babonák. Mi az igazság?

A legismertebb konyhai babonát mindenki ismeri: ha el van sózva az étel, akkor a szakácsnő bizonyára szerelmes.

Ismerkedjünk meg néhány minden tudományos alapot nélkülöző, mulatságos konyhai babonával.

A háziasszony felszolgálja a friss kenyeret, ám ha ezek a kenyérszeletek nem egyformára vannak vágva, akkor a hiedelem szerint a háziasszony hazudott. Az ilyen babonák általában valamilyen pozitív eseményt jeleznek előre, vagy épp balszerencsét ígérnek.

Így például, ha sötétben átviszünk egy tojást a küszöbön, az balszerencsét hoz. Ugyanakkor, ha leejtjük ezt a tojást, és az széttörik az már jó hírek érkezését jelzi, kivéve, ha a tojás csak megreped, mert ez esetben szintén balszerencsével kell számolnunk.

tojas

Ha egy olyan pohárba öntünk vizet, amelyet még nem ürült ki, magunkhoz vonzzuk a rossz szellemeket, ám a pohárból kifolyó víz gyermek érkezését jelzi előre, annál, aki felé leginkább dőlt a víz.

fehérbor

A bor kiömlése szerencsét hoz, sőt ha le is ejtjük a borospoharunkat, akkor állítólag boldog házasságra számíthatunk, amelyből sosem múlik el a szeretet. A bors és a só kiöntése is balszerencsét hoz, ám ha a jobb kezünkkel a bal vállunk felett átszórunk egy keveset a kiömlött adagból, akkor megtörhetjük az átkot.

Az evőeszközeinkhez is kapcsolódnak különböző babonák. A kanál leejtése azt jelenti, hogy egy fiatal személy érkezik

látogatóba, míg egy kés leejtése férfilátogatót jósol. A kés leejtése ugyanakkor veszekedést is jelezhet a közeljövőben, ha pedig bele is áll a padlóba, akkor a legrosszabbra kell számítanunk.

A különböző nemekre külön hiedelmek is vonatkoznak. Hajadon lányoknak nem tanácsos merőkanálból kóstolgatni az ételt, mert a babona szerint később majd megveri őket az anyósuk. A fiúknak pedig nem érdemes terítetlen asztalról enniük, mert megkopaszodnak, ha a lábasból vagy fazékból nyalakodnak, akkor pedig nem nő bajuszuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index