Kézápolási tippek!

A szép selymes, ápolt kéz része megjelenésünknek, s meghatározó lehet abban is, hogy milyen kép alakul ki rólunk egy találkozáskor, de a kezünk sajnos nem lesz bársonyos csak úgy, magától!

Sok embernek – főleg nőknek – ismerősek a következő tünetek: repedezett bőrű, égő, viszkető kéz, amely inkább néz ki valamiféle pikkelyes állat végtagjának, mint emberi kéznek, és ráadásul még a harisnyákat is tönkreteszi, hiszen abba is beleakad.

A szárazkéz-szindrómával sokan küszködnek, és korunk körülményei sem könnyítenek a helyzeten. A kéz bőrének legnagyobb ellenségei: a gyakori vízbe nyúlkálás, a száraz levegő, az erős napfény, a közönséges szappanok, a háztartási tisztítószerek és egyes kozmetikumok, valamint a nem megfelelő bőrápolás.

A kéz bőrét védő természetes zsírnak az eltávolítására leginkább alkalmas a víz, különösen, ha szappan vagy valamilyen tisztítószer is jelen van. Ezek az anyagok eltávolítják a védő zsírréteget, és irritálják a bőrt. A rossz minőségű – erősen lúgos – szappanok helyett válasszunk nagyobb zsírtartalmú, bőrápoló krémet is tartalmazó szappant!

Kézmosás után azonnal krémezzük be kezünket, így ,,bent tarthatjuk” a kéz bőre által felvett vizet, a kiszáradás és berepedezés is megelőzhető! A legjobbak az ásványi olajakat és glicerint tartalmazó, kifejezetten kézápolásra szánt krémek.

A kiszáradt kéz nagyon viszket, és sokszor fáj is. Víz alá tartva enyhülnek a rossz érzések, de ez a legrosszabb, amit tehetünk! Minél gyakrabban kerül a kéz bőre a vízzel kapcsolatba, annál jobban kiszárad. A bőr kellemetlen feszülését, viszketését ne vízzel, hanem krémekkel próbáljuk enyhíteni!

A szappanoknál is sokkal veszélyesebbek a kézbőrre, a különféle háztartási tisztítószerek! Az ammóniatartalmú vagy más, fehérítő hatású szerek pillanatok alatt végeznek, nem csak a mosdókagylón vagy ruhán található szennyeződésekkel, de a kézbőr természetes zsírjaival is!

Sose nyúlj ezekbe a szerekbe csupasz kézzel! Viselj pamutbelsejű gumikesztyűt! A pamut felszívja az izzadtságot, amely ugyanúgy száríthatja a bőrt, mint a sima víz. Ha nem pamutbelsejű a kesztyű, akkor szórjunk bele hintőport: ugyanolyan hatású, és a kesztyűt is könnyebb felhúzni.

Sokan azért nem használnak gumikesztyűt, mert nem tudnak benne fogni, dolgozni. Ők vásárolhatnak nejlonzacskó vékonyságú, egyszer használatos kesztyűket is a háztartási boltokban: megéri ez a csekély befektetés!

Krónikus kézszárazságot legegyszerűbb alvás közben kezelni. Ehhez kell egy pár pamutkesztyű, és egy jó zsíros kézkrém. Lefekvéskor alaposan be kell kenni a kezet a krémmel, és ráhúzni a kesztyűt! A kesztyű segít megtartani a krémet, így több órán át regenerálódhat kezünk a kellemes közegben.

Régen a hölgyek nem véletlenül viseltek kesztyűt állandóan, még nyáron is. Nem csak az illendőség kívánta meg, hanem a szép bőrű kéz nagy kincsnek számított, és fontos része volt az ellenkező nem meghódításának is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.