Kendermagolaj a zöld csoda

Az évtizedekig tartó “politikai elnyomás” után a kender az utóbbi időben kezd végre visszatérni a köztudatba.

Ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen a kender jótékony hatásait már évezredek óta kihasználja az emberiség. Eme érdekes és felettébb hasznos növény széles körben való elterjedését az gátolta, hogy túlságosan is hasonlít a pszichoaktív anyagokat (pl. THC-t) tartalmazó indiai kenderhez, ám fontos tudni, hogy a vetési (technikai) kenderben ehhez hasonló anyagokat nem találunk.Mi most a kender sok-sok lehetséges felhasználási módja közül a kendermagolajra összpontosítjuk figyelmünket. Kendermagból préselik, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj.

A préselést módfelett kíméletesen kell végezni. A felszabadult hő nem melegítheti 40 °C fölé az olajat, mert akkor a fehérjék és a zsírok elbomlanak, és ennek következtében a tápérték szempontjából kevésbé értékes anyagok keletkeznek. A hidegen történő préselés hátránya az alacsonyabb hozam, azaz a magasabb ár, amit azonban sokban ellensúlyoz a kiváló minőség. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a feldolgozás során épségben maradnak az olaj legfontosabb összetevői, a telítetlen zsírsavak.

kendermag

Egészségvédő hatások

Megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav – az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk (pl. a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban), ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza.

A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.

A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van, hozzájárul továbbá az immunrendszer erősítéséhez (még a HIV-betegek esetében is).

olaj

A konyhában és a fürdőszobában

A kendermagolajat csakis hidegen fogyasszuk, vagy a már megfőzött ételhez tegyük hozzá. Soha nem melegítsük, forrósítsuk. Remekül használható salátaöntetként vagy szendvicskrémekbe, pár kanállal feljavíthatja a joghurtos vagy túrós zabpelyhet is. Ezzel a módszerrel könnyedén fedezheti a szükséges napi kendermagolaj-adagját (15-20 g). A nem kívánt oxidációt, ami tönkretenné a kendermagolaj értékes összetevőit, egyszerűen megelőzheti: tárolja az olajat hűtőben.

A kendermagolaj képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit. A telítetlen zsírsavak nyugtató, gyulladásellenes és regeneráló hatásúak, természetes rugalmasságot biztosítanak a bőrnek, és gátolják a ráncok képződését. A kendermagolaj külsőleg történő használata javít a száraz, kirepedezett bőr állapotán, de pattanások, atópiás ekcéma vagy sömör (herpesz) esetén is kiválóan alkalmazható.

Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a kendermagolajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen különböző samponokban, szappanokban vagy ajakbalzsamokban is fellelhetjük.

Egyedülálló összetétele és jótékony hatása miatt ennek a “zöld csodának” minden modern háztartásban helye kell hogy legyen. És ne féljen: a kendermagolajat vetési kenderből készítik, amely semmiféle bódító anyagot nem tartalmaz. “Csak” a kiváló hatásait fogja érezni.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz