Károly herceg neje

Az angol trónörökös felesége, Kamilla is annak a gyógynövénynek a nevét viseli, mely Magyarország gondozatlan területein is igen gyakran előfordul.

Az alábbi nevek: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű, mind ugyanazt a virágot jelölik, a kamillát, amely szerte az országban, még a legigénytelenebb helyeken is megterem, mégis rengeteg bajra orvosság.

Mire?

A kamilla gyógynövény, amelyet már a néphagyomány is felfedezett magának. Felhasználhatjuk tinktúraként, borogatáshoz, de az orvostudománynak hála már kapszulaként, krémként, kenőcsként is kapható, de akár tea formájában is fogyaszthatjuk.4889Nagyon sok féle betegség és fertőzés hatásos kezelője: gyulladásos bélbetegségek, emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére, menstruációs görcsök enyhítésére, szájfertőzés és ínygyulladás gyógyítására, gyulladt szem tisztítására, menstruációs görcsök enyhítésére, általános nyugtatásra, relaxálásra és még álmatlanság csökkentésére is jó.

Hol?

A kamilla megterem szántóföldeken, agyagos, szikes talajon, erdei tisztásokon, gabonaföldeken, kukorica-, burgonya-, répa- és lóhereföldeken, főként, ha a télen sok hó hullott és a tavasszal is kellő mennyiségű csapadék öntözte a tájat. Ebben az esetben különösen dúsan tenyészik, a kamillaszedők nagy örömére.

Milyen?

Fehér szirmai és sárga bibéje jellegzetes, 20-40 centiméter nagyságú növény, amelynek szedését akkora ajánlják, amikor, fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani. Ez nagyjából a májustói augusztusig terjedő időszak. Tanácsos a virágját leginkább délidőben gyűjteni.

Az orvosi felhasználásra ültetett kamillák már speciális, nemesítet fajták, amelyeket nem a rétről szednek.

Hogyan?

Az ókori Egyiptomban a kamillát a napisten virágjának nevezték. Főként lázcsillapító és sebgyógyulást gyorsító hatását ismerték. Olaját az idegbántalmak és a végtagok szaggatásának kezelésére használták.4890A későbbi füvészkönyvek már beszámolnak arról is, hogy anyák és asszonyok a női jellegű gondok enyhítésére is felhasználhatják.

Veszélyes?

Jobb felkészülni rá, hogy a kamilla az arra érzékenyeknél esetleges allergiás reakciót válthat ki! Külső felhasználáskor, például krémek esetén kiütések jelentkezhetnek a kezelt felületen. Ilyenkor további fogyasztása tilos, ajánlott orvoshoz fordulni. Ez különösen fontos, ha a szem borogatására használjuk.

Egyébként mellékhatásai enyhék, így hosszabb távon is fogyasztható anélkül, hogy különböző problémákat okozna. A kamilla felhasználható más gyógyszerekkel együtt is, azonban érdemes, ha más nem, hát saját magunk megnyugtatása végett kikérni az orvos véleményét is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.