Jógával a fülcsengés ellen

A fülcsengés kellemetlen tüneteivel szemben jógázással is felvehetjük a harcot.

A tudatos gondolkodáson alapuló mozgásformákból felépülő jóga több ezer éve a test, az elme és a lélek harmonikus egységét segít megteremteni. A jóga különböző gyakorlatai: a jógapózok (ászanák), a légzőgyakorlatok (pranayamák), valamint a relaxáció és a meditáció (savászana és jóga nidra) csökkentik a stresszt, a szorongást és javítják az életminőséget.

A fülcsengés kellemetlen tünetei – a zúgó, sípoló, sistergő, kattogó, dübörgő hangok – jelentősen rontják az életminőséget, ingerlékenységet, szorongást, kimerültséget, reményvesztettséget, depressziót, és akár álmatlanságot is okozhatnak.

Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a fülcsengés enyhítésére: terápiák, gyógyszerkészítmények, fülbe helyezhető készülékek, melyekkel a fülzúgás kiváltó okától függően különböző mértékű javulás érhető el.

A jóga legfontosabb terápiás hatása: a stressz, a szorongás, a depresszió csökkentése, és az alvászavarok gyógyítása a fülcsengésben szenvedők számára is enyhülést hozhat, mivel a fülcsengés nagy valószínűséggel hozható a stresszel összefüggésbe.

Egy közelmúltbeli, kis létszámú török tanulmány eredménye szerint heti egyszeri egyórás jógázás hatékonyan csökkentheti a fülcsengés okozta stresszt, és mérsékelheti a panaszok súlyosságát. A jógaórákon a résztvevők 15 perces bemelegítést követően 30 percig gyakorolták a jógapózokat, majd 15 percen át légző- és meditációs gyakorlatokat végeztek relaxációs zene kíséretében.

Több százezer nő szenved hónapról hónapra a kínzó menstruációs fájdalomtól. Sokszor sem gyógyszer, sem orvos nem ad enyhülést.

Fájdalmas menstruációra gyógyító jóga!

A stressz és a tinnitus súlyosságának csökkenését csupán a résztvevők szubjektív beszámolója alapján állapították meg, nem pedig a stresszhormonok és enzimek mérésével, ám mindenképpen elmondható, hogy a jóga nem csupán egy testmozgás vagy relaxációs technika, hanem egy olyan életmód, mely hasznos segítséget jelenthet a fülcsengéstől szenvedők számára is.

Forrás: Minden, ami hallás


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.