A jakuzzi és a hidromasszázs egészségre gyakorolt hatásai

Mi történik valójában a testünkkel, amikor a jakuzziban áztatjuk le a stresszt? Van tudományos magyarázat a hidromasszázs nyugalma mögött, hiszen mind a meleg vízben való elmerülés, mind a masszázsterápia ősi kezelések.

Szponzorált tartalom

Ezekről régóta ismert, hogy a betegségek megdöbbentően széles skálájánál lehetnek hasznosak, valamint elősegítik az általános jó közérzetet. A hidromasszázsban ez a két kezelés egyesül, és az előnyök hatékony kombinációját hozza létre.

Valószínűleg nincs szükségünk bátorításra, hogy belevessük magunkat egy kellemesen habzó pezsgőfürdőbe, nem véletlenül használják olyan ismert emberek is, mint például Kasza Tibi és Gáspár Laci. Rajtuk kívül egyébként számtalan magyar sztár kipróbálta már ezt a fajta lazítást, mint pl. Győrfi Pál, Balázs Fecó, Dolhai Attila, Dávid Kornél, Sas József, írja a Dr. Bertényi Uszodatechnika drspa.hu jakuzzi termékeket kínáló weboldalán.

De ha a tudományos okokra is kíváncsiak vagyunk, akkor íme hat egészségügyi előny, amit a jakuzzi a testünkre gyakorol.

Masszázs

Nincs is jobb egy masszázsnál, hogy enyhítse az izomfájdalmakat egy hosszú, kemény munkanap után. De nem feltétlenül kell masszőrhöz bejelentkeznünk! A hidromasszázs a hagyományos masszázsterápia számos előnyét kínálja, a víz hozzáadott extráival.

A vízzel teli kád a terápia segítségével stimulálja az izmokat. A körülbelül 37-39°C-os hőmérsékleten a meleg hatására a leginkább feszült izmok ellazulnak, miközben fokozza a véráramlást és megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól.

Ezek és a korlátozott véráramlás fájdalmak és gyulladások okozói lehetnek, ezért a rendszeres masszázsmedence használat kiválóan alkalmas egészségünk javítására.

Sportteljesítmény

A hideg és meleg hidromasszázs-terápia alkalmazása állítólag a nevesebb sportolók teljesítményét is javította. Akadnak olyan sportcsillagok, akik kiemelkedő eredményeket értek el a saját szakterületükön, és mind pezsgőfürdőt használnak teljesítményük fokozására.

Az edzés befejezése, egy pezsegő vízzel teli kádba, segíthet megszabadulni a fájdalomtól, és tökéletes jutalom lehet egy izzasztó gyakorlataink után.

Relaxáció

A stressztől való megszabadulás mindenki számára létfontosságú, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk, amíg válságba nem kerülünk.

A rendszeres relaxációnak, például a jakuzziban való lazításnak az életünk szerves részévé kell válnia – ugyanolyan fontos, mint a testmozgás és az egészséges táplálkozás. Ez a kis medence használatának egyik legfőbb előnye, köszönhetően a hő, a masszázs és a felhajtóerő kombinációjának, amely segít ellazulni és kitisztítani elménket. Amellett, hogy a nyugalom érzését nyújtja, a fúvókák a csomósodott, feszült izmokat is lazítják, így teljesen újnak érezhetjük magunkat.

Csökkenti a vérnyomást

A jakuzzi használatának megkezdése előtt érdemes orvossal konzultálni, ha szívbetegséggel élünk. A masszázsmedence növelheti a szívritmust és csökkentheti a vérnyomást az erek tágításával és a rá nehezedő nyomás enyhítésével.

Fotó: drspa.hu

Ez az előny a legtöbb embernél hasznos, csak akkor kell orvosi javallat, ha a szívproblémánk van.

Javítja a keringést

A fúvókák a meleg vízzel kombinálva növelik a testhőmérsékletet, ami javítja a vérkeringést, és jótékonyan hat az olyan betegségekre, mint például az ízületi gyulladás.

A buborékok gyengéd simogatása pedig segíti az ízületi és izommerevség gyógyulását.

Segít elaludni

Azt már tanulmányok sora kimutatta, hogy a rossz vagy zavart alvás milyen mélyreható negatív hatással lehet az általános egészségi állapotunkra. A jakuzziban való pihenés ezen segít, kiegészítve a fent már említett további előnyökkel, a relaxáció, a keringés javulásával és a masszázzsal.

A testhőmérséklet megemelése és a stressz oldása teljességet hoz lelkünk, testünk és elménk számára, ezért pihenésünk jobbá válik, reggel pedig energiával telten ébredünk.

A száraz hidromasszázs és előnyei

A száraz hidromasszázs sok tekintetben ugyanazon elvek szerint működik, mint a hagyományos hidroterápia. Lényegében a meleg víz nagynyomású áramlása ellazítja az izmokat, csökkenti a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és javítja a vérkeringést. A fő különbség a hagyományos hidroterápiához képest, hogy a vízsugarak és a páciens között egy akadály van.

Az asztal lapja alatt rugalmas, vízálló bélés található, hasonlóan a vízágyhoz. Ez szárazon tart minket, mégis biztosítja a nagynyomású vízsugarak előnyeit.

Elég levenni a cipőnket, mielőtt részt vennénk a kezelésen. A vízhőmérséklet, illetve a vízsugarak sebessége, teljesítménye és helye állítható.

Hol kaphatunk hidromasszázst?

A hidromasszázst a legkönnyebben úgy vehetjük igénybe, ha beszerzünk egy jó minőségű jakuzzit. Így nem vagyunk időhöz vagy mások munkájához, beosztásához kötve, hanem akármikor meglephetjük magunkat a kikapcsolódás eme fajtájával, s még a fogyasztása is kedvező lehet.

A szolgáltatásokat gyógyfürdőkben, edzőtermekben és wellness központokban is igénybe lehet venni. Ezeknél azonban számítani kell arra, hogy a zsúfoltabb időszakokban foglaltak lehetnek a masszázst biztosító létesítmények vagy várólista alakul ki.

Száraz terápiához létezik szék vagy asztal is. Bár mindkettő az egész testet megcélozhatja, a masszázsfotel függőleges pozíciója előnyösebb lehet, ha a fejet, a nyakat vagy a hát felső részét szeretnénk kezeltetni. Az asztal pedig akkor előnyösebb, ha jobban érezzük magunkat fekve.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.