Ismerted a fügének ezen jótékony hatásait? Ezért fogyaszd!

A füge az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó fikuszfa termése. Egyedi, édes ízű, puha és rágós állagú, és enyhén ropogós, ehető magvakkal van tele. A friss füge érzékeny és romlandó, ezért gyakran szárítják, hogy tartósítsák. Ezáltal édes és tápláló aszalt gyümölcsöt kapunk, amely egész évben élvezhető.

A fügének több fajtája létezik, amelyek színe és textúrája is eltérő. Különleges tulajdonságuk a tetején található kis rügyszerű nyílás, az úgynevezett ostiole, amely segíti a gyümölcs fejlődését. Természetes édességük miatt a finomított cukrok megjelenése előtt gyakran használták édesítőszerként.

füge, szendvics

Fotó: 123rf.com

Táplálkozási előnyök

Egy 30 g-os adag aszalt füge a következő tápértékeket tartalmazza:

  • 68 kcal/290KJ
  • 1,1 g fehérje
  • 0,5 g zsírt
  • 15,9g szénhidrát
  • 3g rost
  • 291mg kálium
  • 75mg kalcium
  • 24mg magnézium
  • 1,26mg vas

Egy 80g-os adag friss füge a következő tápértékeket tartalmazza:

  • 34 kcal/148KJ
  • 1,0g fehérje
  • 0,2g zsír
  • 7,6g szénhidrát
  • 1,6g rost
  • 160mg kálium
  • 12mg magnézium
  • 30mg kalcium
  • 120mcg karotin

Egy 80 g-os adag friss füge a napi ötszöri bevitel egyikének számít, ami körülbelül két közepes méretű gyümölcsnek felel meg.

És akkor lássuk a füge egészségügyi előnyeit

  1. Segíti az emésztést

A fügét gyakran ajánlják a belek táplálására és tonizálására, magas rosttartalma miatt természetes hashajtóként hat. Az általuk biztosított rost prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, táplálja a bélbaktériumokat és elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, ami ennek következtében javítja az emésztés jó közérzetét.

  1. Gazdag antioxidánsokban

A füge, különösen az érett füge, gazdag a védelmet nyújtó növényi vegyületekben, úgynevezett polifenolokban. Ezek a vegyületek védő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy segítenek megakadályozni, hogy az oxigén reakcióba lépjen más vegyi anyagokkal és károsítsa a sejteket és szöveteket, ezáltal kulcsfontosságúak az oxidáció kezelésében.

  1. Támogathatja az egészséges vérnyomást

Sokan közülünk túl sok nátriumot (sót) fogyaszt, amely a feldolgozott élelmiszerekben található. A magas nátriumbevitel káliumhiányhoz vezethet, és ez az egyensúlyhiány magas vérnyomáshoz (hipertónia) vezethet. A gyümölcsökben és zöldségekben, köztük a friss fügében gazdag étrend természetes módon növeli a káliumszintet, ezért a vérnyomás kezelését elősegíti.

Egy tanulmány szerint, amely a füge-kivonat konkrét hatásait vizsgálta állatokon, vérnyomáscsökkenést mutatott ki mind a normál, mind a hipertóniás értékekkel rendelkezők esetében.

  1. Támogathatja a csontok egészségét

A füge jó forrása a csontbarát ásványi anyagoknak, köztük a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak. A füge különösen gazdag kalciumban, egyes tanulmányok szerint 3,2-szer többet tartalmaz, mint más gyümölcsök.

Mivel jó káliumforrás, segíthet ellensúlyozni a kalcium vizeletkiválasztását, amelyet a magas sótartalmú étrend okoz. Ez pedig segít a kalciumot a csontokban tartani, és ennek eredményeként csökkentheti a csontritkulás kockázatát.

füge, kéz

Fotó: 123rf.com

  1. Javíthatja a táplálkozás minőségét és segítheti a súlyszabályozást

A magas élelmi rosttartalmú, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli füge hasznos étrendi kiegészítője lehet egészséges táplálkozásunknak, és ezáltal segíthet a testsúlyszabályozásban. A magas rosttartalmú élelmiszerek teltségérzetet biztosítanak, és csökkenthetik az éhségérzetet és a sóvárgást, míg a kulcsfontosságú tápanyagok javítják a vérkeringést.

Mindenki számára biztonságos a füge fogyasztása?

Az, aki allergiás a nyírfapollenre, keresztreakciót tapasztalhat bizonyos gyümölcsökre, köztük a fügére is. A füge természetes latexet is tartalmaz, amelyre egyesek ugyancsak allergiásak.

Amennyiben orvosaid azt tanácsolták, hogy alacsony oxalát tartalmú étrendet kövess, akkor tudnod kell, hogy a füge magas oxaláttartalmú. K-vitaminban is gazdagok, ezért ha vérhígító gyógyszert írtak fel, akkor a füge, valamint más K-vitaminban gazdag élelmiszerek mindennapi fogyasztásával is óvatosan kell bánni.

Azok számára, akik csak most ismerkednek a fügével egy jó tanács: óvatosan a fogyasztásával, mert hashajtó hatású, így nem mindegy mikor és hol fogyasztjuk.

Forrás: Napidoktor.hu