Így kezeljük az orrdugulást otthon

Átmeneti, pár napig fennálló orrdugulás leggyakrabban légúti betegség tünete. A tartós orrdugulás azonban komolyabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az orrdugulás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük, illetve azt is elmondta, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Mitől alakul ki az orrdugulás?

Az orrüregeket belül nyálkahártya borítja. Ha az orrnyálkahártyán gyulladás alakul ki, megduzzad, így pedig elzárja a levegő útját, orrdugulást okoz. Az orrnyálkahártya gyulladásának több oka is lehet, a légúti fertőzéseket kiváltó kórokozók mellett egyéb betegségek, környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Állhat a háttérben például allergia, reflux, de akár orrpolip is.

A hiba, amit a legtöbb tartós orrdugulástól szenvedő elkövet

Orrdugulás otthoni kezelése, túlzásba vitt orrspray használat.

Foto:pixabay.com

Sokan választják a nátha esetén bevált ún. orrnyálkahártya-lohasztó, recept nélkül beszerezhető orrspray-ket ilyen esetben. Ezek használata valóban gyors enyhülést hoz, hiszen érösszehúzó hatásuknál fogva rövid idő alatt csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal az orrdugulást. Tartós használatuk azonban semmiképp sem javasolt, mert fennáll az orrcsepp-függőség kialakulásának esélye, amely komoly, gyakran csak műtéttel kezelhető orrnyálkahártya károsodást is okozhat!

Orrdugulás – Ez a 8 ok lehet a hátterében

Orrdugulás otthoni kezelése

 • A recept nélkül kapható orrspray használata javasolt a betegtájékoztatóban leírt ideig, ez általában 7-10 nap.
 • Kiegészítésként érdemes sós, tengervizes orrspray-t is használni. Hidratáló hatású, segíthet megelőzni az orrspray használat mellékhatásaként kialakuló orrszárazságot, orrvérzést.
 • Fogyasszunk bőségesen folyadékot.
 • Ellenőrizzük, hogy mennyire párás a lakás levegője! A túl száraz, 40% alatti levegő is kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Ilyen esetben érdemes párásítani, akár az olyan, orrdugulás ellen jótékony hatású illóolajok párologtatásával, mint az eukaliptusz vagy a borsmenta. Figyelem, csecsemők-és kisgyerekek esetében az illóolajok használata nem javasolt, csak felnőtteknél!

– Hasznos eszköz az orrdugulás otthoni kezelésében az orrmosó készülék, amihez forralt és lehűtött vízben kell feloldani a készen kapható, előre összeállított port, majd ezzel átmosni az orrüregeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika ezért arra figyelmeztet, hogy ha néhány napon, egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség, hogy a kiváltó okra fény derüljön és megfelelő kezelésben részesüljünk.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Egy válasz

 1. jáger lászló

  1XŰN ki ke4ll fújni!!!
  Hát ilyen 1XŰ!!!!
  Csak 1 praktikus jótanács
  Barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.