Így függnek össze a bélbaktériumok a csontritkulással

A csontritkulás a nők harmadát támadja meg a menopauza után a csökkenő ösztrogén szint miatt. Ugyanakkor genfi kutatók biztató megoldást találtak a problémára.
 

Csontritkulás esetén a csontok sűrűsége csökken, így törékennyé válnak. Elsősorban a nőket érintő probléma, főleg a változó kor után, bár férfiaknál is előfordulhat.

Foto:pixabay.com

Erre jelenthet megoldást genfi kutatók kísérlete, amely során egereket helyeztek el 34 Celsius-fokos környezetben. Azt tapasztalták, hogy a hőségben tartott egerek csontjai kevésbé voltak törékenyek, mint azoké a rágcsálóké, akik szobahőmérsékleten élték az életüket. Az eredmény olyannyira felkeltette az érdeklődésüket, hogy tovább vizsgálódtak. A meleg környezetben élő egerek bélflóráját áthelyezték a szobahőmérsékleten élőkébe. Azt tapasztalták egy idő múlva a tudósok, hogy hirtelen feljavult a szobahőmérsékleten élő egerek csontjaik minősége.

A jelenség oka az, hogy a bélrendszerben megtalálható baktériumok a meleg hatására több poliamint szintetizálnak, és megakadályozzák azok lebomlását. Ezek a molekulát pedig alapvető szerepet játszanak az egészséges csontok kialakulásában.

Csontritkulástól a zöldhályogig – Anyai ágról öröklődő betegségek

A kutatók mindezek után megnézték azt, hogy mindez mit jelenthet az embereknél. Azt fedezték fel, hogy az embereknél is hasonlóan működhet az egész. Ugyanis az adatok azt mutatták, hogy az északi országokban élő emberek gyakrabban szenvednek medencecsonti töréseket, mint a melegebb, déli területeken élők. Ráadásul úgy, hogy mindez független például a D-vitamin vagy a kalcium hiányától – számoltak be eredményeikről a Cell Metabolism című tudományos lapban a kutatók, amelyet az MTI idézett.

Mindebből az következik, hogy a csontritkulásban szenvedőknek a jövőben elég lesz meginni bizonyos baktériumokból álló koktélokat és máris segíthetnek a gyógyulásukban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.