Hűtsd le magad természetesen!

Ma már talán elképzelni sem tudjuk a hőséget légkondicionáló nélkül, pedig néhány trükkel is varázsolhatunk hűs levegőt a lakásba.

Nincs feltétlenül szükségünk a légkondicionáló berendezésre, egészségesebb és természetesebb módjai is vannak, hogy otthonunkat lehűtsük a melegben. Lássuk, mit tehetünk.

Mielőtt leszögezzük, hogy manapság nyaranta nem könnyű légkondícionálás nélkül az élet, vegyük számításba azokat a lehetőségeket, melyekkel könnyen és sokkal természetesebb módon levegőztethetjük, hűthetjük lakásunkat.

Akár el is tüntethetjük otthonunkból a légkondit, és inkább próbáljuk elébe menni, hogy a füllesztő  meleg eluralkodjon a lakásban. Még a klímaváltozás elleni harchoz is hozzájárulunk egy kicsit…

coolinghome

Biztosan jól zárnak az ablakok?

Az első lépés a nyílászárók vizsgálata – nézzük át az ablakokat és ajtókat, és figyeljük meg, van-e rajtuk hasadék, hézag, ami – pedig azt gondoljuk, mindent gondosan bezártunk – átengedi a levegőt. Tömjük be a szükségtelen nyílásokat, réseket, tegyünk új szigetelést az ablakokra. Ha módunkban áll, akár ki is cseréltethetjük őket újabbra, “energiatakarékosabbra”.

Csinos függönyt rá!

A betűző napfényt és a meleget ügyesen és egyszerűen kizárhatjuk, ha beszerzünk az ablakokra sötétítőfüggönyöket – nem kell, hogy a színük is az legyen, lehet világosabb is. A halványabb színárnyalatok jobbak, mint például a fekete, hiszen az vonzza a napsugarakat. A megfelelő függönyök sokat megfognak a beáramló melegből, kiszorítják azt.

Szereltethetünk fel tetszés szerinti redőnyt is – a lényeg, hogy kora reggel, amikor még friss a levegő, engedjük be azt, majd egy hosszabb szellőztetés után zárjunk be mindent, és a már említett módszerekkel konzerváljuk a lakásban a hideg levegőt. Napközben ne tartsuk nyitva az ablakokat – este megint kinyithatjuk, amikor a nagy meleg már alábbhagy. Egyébként a tető és a tetőtér megfelelő szigetelése is sokat segít abban, hogy hidegebb maradjon házban.

Védőernyő az ablakon

Leginkább a boltok, vendéglátóhelyiségek bejárata előtt és teraszán láthatunk ilyet, de saját otthonunk ablakai elé is beszerezhetünk védőernyőket, napellenzőket, vagy ponyvatetőt. Ezek is felfogják a napsugarakat, és sokkal kevesebb jut belőlük a helyiségbe.

Nagyon jó megoldás a zsalu, a spaletta is – ahol van rá lehetőség, szereltessünk az ablakokra, hiszen nemcsak a hideget tartják meg jól a lakásban, de a hevesebb időjárási viszonyok között is védelmet nyújtanak.

Az sem hátrány, ha az izzó gömböket lecseréljük energiatakarékos égőkre, valamint ha a háztartási gépeket szükségtelenül nem hagyjuk bekapcsolva. Még “stand by” üzemmódban is meleget árasztanak. Kerüljük a sütő gyakori használatát, hiszen csak úgy ontja a hőt, nyáron egyébként is jobban esnek a könnyű ételek.

Áramoltassuk a levegőt

Arról nyissuk ki az ablakokat szellőztetéskor, ahol még nem érik a tűző napsugarak a házat vagy a lakást. Ha otthonunk emeletes, a földszinten nyissunk ablakot az egyik oldalon, az emeleten pedig a másikon, így kiválóan áramlik a levegő a helyiségekben.

Szereltessünk be ventilátort. Kevésbé káros, mint a légkondícionáló, és kavargatja a levegőt. Ha azonban elhagyjuk a szobát, kapcsoljuk ki azt is, mert könnyen meg is fázíthatjuk magunkat.

Védekezzünk növényekkel

Ha kertes házunk van, ültessünk a falak tövébe kúszónövényeket, például borostyánt, vagy a bejárat és a terasz elé szőlőt. A ház köré ültethetünk olyan fákat, cserjéket, amelyek gyorsan nőnek, és idővel remekül árnyékolnak, felfogják a meleget. Ráadásul szemet gyönyörködtető és frissítő környezetet biztosítanak számunkra!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.