Homeopátia a XXI században

Az Európai Unióban közel ötvenezer homeopata orvos működik, tagállamai lakosságának legalább harmada használ homeopátiás gyógyszereket, Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában a társadalombiztosítás finanszírozza.

Cvetkov_MartaMagyarországon – és sok más országban – a homeopátiát a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján kizárólag orvosok gyakorolhatják. Dr. Cvetkov Márta gyakorló orvosként, több évtizedes gyógyító tapasztalattal vált a homeopátia nemzetközileg elismert szakemberévé.
A Benyovszky Orvosi Központ orvosaként és a napidoktor.hu szakértőjeként válaszol a kérdésekre.
A homeopátia kifejezést sokan ismerik. A tartalmát azonban többféleképpen értelmezik. Miről is van szó? Mire jó a homeopátia?
A homeopátia az orvostudomány több, mint 200 éves ága, mely egy német orvos, Dr Samuel Hanemann nevéhez fűződik. Ez a gyógymód az azonosság elvén alapul, ami azt jelenti, hogy egy anyag, ami egészséges emberekben bizonyos tüneteket vált ki, a betegeknél jelentkező hasonló tünetet megszünteti. Ez a holisztikus gyógymód, nem csak tüneteket, panaszokat, vagy egy diagnózist kezel, hanem az egész embert, annak minden testi és lelki panaszával együtt, így segíti elő az egész szervezet egész-ségének a helyreállítását.

Kiknek ajánlja a homeopátiás kezeléseket?

A homeopátia mindenkinek ajánlható. Gyermekkorban és akut betegségeknél a panaszokat hamar szűnteti, a gyógyulás gyors. Idős pácienseknél, ahol egy krónikus betegség, mint például a magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívelégtelenség, cukorbetegség már huzamosabb ideje fennáll a homeopátia önmagában gyakran nem elegendő, de a hagyományos gyógyszereket kiegészítve lehetővé teszi azok adagjának csökkentését, és segít a szövődmények megelőzésében.

homeopatia2

Mire jó a homeopátia?

Baleseteknél (rándulások, zúzódás, csonttörés, horzsolás) műtéteknél, vagy fogászati beavatkozásoknál csökkenti a fájdalmat, segíti a vérömleny felszívódását, lerövidíti a gyógyulási időt, a sebek gyorsabban, szebben gyógyulnak. Mozgásszervi betegségeknél, reumatológiai panaszok esetében fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású.

A homeopátia nem csak a fizikális test megbetegedéseinél alkalmazható, hanem érzelmi megrázkódtatás, ijedség, rossz hír, lelki bánat, pánik betegség, vagy alvászavar esetén is. A lámpalázat, vagy szorongást úgy csökkenti, hogy közben nem befolyásolja a páciens reakcióidejét, éberségi szintjét, és így teljesítményét.

Bőrgyógyászati betegségeknél csökkenti a viszketést, szárazságot, berepedezést, hámlást, így allergia, napégés, herpes, valamint krónikusan fennálló bőrbetegségek, mint az ekcéma, serdülőkori pattanások, pikkelysömör vagy szemölcs kezelésére is alkalmas. Emésztőszervi panaszok, hányinger, túlevés, gyomorégés, fekély, bélgyulladás, hasmenés, vagy székrekedés esetében gyorsan hat gyermekeknél és felnőtteknél is.

A női életciklus számos panaszánál segít: kezeli a serdülőkori vérzészavarokat, a hormonális ciklust, a menstruációt megelőző szindrómát, krónikus nőgyógyászati fertőzéseket, megkönnyíti a teherbeesést és a várandósság időszakát, végül pedig a változó korral járó kellemetlenségeket.

Hogyan folyik egy homeopátiás rendelés? Valóban az adatfelvétel, a „kikérdezés” az alapja a páciens alapos megismerésének?

A homeopátiás rendelés részletes kikérdezéssel kezdődik, amely kiterjed a páciens eddigi kórelőzményeire, életkörülményeire, tüneteire, panaszaira, ezt követi a belgyógyászati vizsgálat, ami alapján a kezelési terv elkészül.

homeopatia2

Speciális gyógyszerekkel dolgoznak?

A golyócskák a természetben előforduló növényi, ásványi és állati eredetű alapanyagokból készülnek ellenőrzött, gyógyszergyári körülmények között. Nincsenek mellékhatásaik, így terhes és szoptató kismamák, csecsemők, idős betegek is kaphatják. Együtt szedhetők bármilyen gyógyszerrel, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménnyel.

Orvosi gyakorlatában elkülöníti a hagyományos és a homeopátiás eljárásokat?

Praxisomban a homeopátiát mindig a szükséges mértékben kombinálom a hagyományos gyógyszeres kezelésekkel.

Melyek a legfontosabb tapasztalatai a homeopátiás módszerek alkalmazásának területén?

Betegeim ellátása során azt tapasztalom, hogy homeopátiával javulás érhető el számtalan krónikus betegségnél, mely az orvostudományban jelenleg alkalmazott klasszikus terápiákkal nehezen befolyásolható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.