Hogyan neveljünk zölden babát?

A “zöld” mozgalmak egyre inkább elterjednek a világon, de vajon hogyan tudjuk az alapelveket átültetni a gyermeknevelésbe is?

Amikor a kisbabádat várod, természetes, hogy elhatározod, mindennél jobban fogod óvni őt a környezeti ártalmaktól és azoktól a csodaszerektől, amiket a vegyipar hoz létre. Ám még így is számos olyan „rejtőzködő” anyag van, amire talán nem is gondolnál.

Miközben a babának látszólag alig van némi igénye – evés, alvás, és legyen mindig tisztába téve -, valójában rengeteg vásárlással járnak az első hónapok. Biopelenka, bioruha, környezetbarát bútorok, megannyi fontos összetevő, amitől „zölddé” válhat a babaszoba.

1. Pelenka: eldobható vagy mosható? Jó, ha tudod: az eldobható darabok hosszú évtizedeken át bomlanak le teljesen, a mosás viszont energiát és vizet emészt fel, ráadásul ott a mosószer természetességére is figyelni kell. Egy tanulmány szerint azonban a mosásnak feleakkora környezetkárosító hatása van, mint az eldobható pelusnak.

2. Szoptatás vagy cumiztatás? A szoptatás több szempontból előnyösebb, nem kell drágán előállítani az ételt, és pótolhatatlan kötődés alakul ki általa az anya és gyermeke közt. A melled ápolására használt krémeket, betéteket viszont jól nézd meg, mennyire természetesek!

baba121

3. Ha már mást is eszik a baba: a legtöbb élelmiszer tele van különféle adalékanyagokkal. A gyermeked szervezete azonban ezekre még nincs felkészülve, olyan gabonaféléket, zöldségeket, később pedig halat, húst és tojást vegyél, amiről tudod, hogy ellenőrzötten nincs benne semmi „mű”-anyag. A friss alapanyagokból főzött étel is jobb, mint a készen kapható bébiételek.

4. Ruha: Szinte lehetetlen ellenállni a bababoltok ruhakínálatának, de légy óvatos: a pamut, a gyapjú és a lenvászon a legjobb a baba bőrének, ráadásul azt a legkönnyebb tisztítani. Felejtsd el a műszálas szöveteket!

5. Fürdetés, testápolás: itt is könnyű elcsábulni, annyi finom illatú babakrém kapható. A legjobb mégis a jól ismert olívaolaj – olcsó, természetes, és nem tartalmaz mesterséges illóolajokat.

babaszoba2

6. Mosás, mosogatás: Nehéz ügy, hisz tudom, le szeretnéd győzni a bacilusokat, de hogyan tedd meg ezt hatékony fertőtlenítőszer nélkül? Meg fogsz lepődni: sehogy! A vegytiszta, csaknem kórházi higiéniában tartott gyerekeknél gyakrabban alakul ki allergiás és asztmás megbetegedés, mint azoknál, akik – persze megfelelő határok közt – már idejekorán találkoznak a kórokozókkal. Nem kell tehát steril környezetet tartani, csak a szokásos tisztaságra ügyelj. A ruhát és a pelenkát is elég illatmentes, természetes (mosó)szappannal és meleg vízzel tisztítani!

7. A játékok: Színes, csattog, zenél… – és műanyag. Térj vissza a saját gyerekkorodhoz, és válassz a gyereknek is egyszerű darabokat, amelyek fából, természetes anyagokból készültek, pl. a maci tökéletesen jó lesz egyszerű szövetből! Minél kisebb a gyerek, annál inkább a szájába vesz mindent, nem mindegy hát, mit nyalogat le a kockákról. A természetes anyagok által még a környezethez is közelebb fog kerülni, mint a műanyagok között!

8. Bútorok, kiegészítők: nincs szükség sok mindenre, egy ágy, egy kis méretű asztal a hozzá tartozó székkel – nagyjából erre van szüksége a picinek. Persze Anya kényelmét még számos egyéb bútor – pelenkázó, szekrény, stb. – segíti, ezekből jobban jársz, ha használtan veszed és később te is továbbadod, hisz idővel úgyis kinövi a gyerek. Ezzel a tömeggyártást spórolhatod meg, ami ugyancsak a környezetet védi.

babaszoba

9. Otthoni környezet: Az nem kérdés, hogy ahol csecsemő vagy kisgyermek van a házban, ott nem dohányzunk és nem hagyunk elöl alkoholt. De az egyéb szintetikus anyagokkal is vigyázz, ne hagyd elérhető helyen a tisztítószereket, növényvédőket. A szoba festéséhez használj kifejezetten bababarát festéket! Ha új szőnyeget veszel, leterítés előtt 1-2 hétig hagyd kiszellőzni a lakáson kívül.

10. Törlőkendők: Tudom, hogy kényelmes a babáknak kifejlesztett törlőkendő, de a legtermészetesebb itt is a természetes pamut és a víz: felesleges illatosított csodaszereket használni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.