Halolaj: mennyire hatásos valójában? – 1. rész

Kinek segít igazán az étrend-kiegészítő?

A reggelente szedett kiegészítő készítményeink között nagy eséllyel van halolaj kapszula is. Hívei esküsznek rá, hiszen a makuladegenerációtól a szívbetegségig számos probléma ellen véd. De mennyire hatásos valójában?

A halolajpiac globális értéke 2022-ig várhatóan meghaladja majd a 4 milliárd dollárt. Mindez jól mutatja, mennyire népszerű ez a termék. A halolaj-kiegészítők pártolói szerint segít az időskori makuladegeneráció, a reumatoid arthritis ellen, a magas koleszterin, az asztma, a depresszió, ADHD, szívbetegség megelőzésében, sőt csodálatos hajat is eredményez a szedése. Mindez nagyon jól hangzik. Érdemes azonban belepillantani a tényekbe is. A halolaj hatása valóban előnyös a szívre, az ízületekre és az agyra nézve. Ám vannak ellentmondások is hatásosságát illetően.

Mi is a halolaj?

Az orvosok és a tudósok először akkor figyeltek fel a halolajra, amikor kiderült, hogy azok a népek, akik gyakran esznek halat, kevesebb eséllyel lesznek szívbetegek. Számos halban egészséges zsírt találunk, ilyen a lazac, a hering, a makréla, szardínia, tavi pisztráng és tonhal. A halban levő két legfontosabb Omega-3 zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexénsav (DHA)A kutatók azt szerették volna tudni, hogy a halolaj szedése – halevés nélkül – segít-e a szívnek. A klinikai vizsgálatokban az eredmények igencsak vegyesek, mivel egyes eredmények pozitív előnyöket mutatnak, mások viszont nem.

A korai tesztek szerint a halolaj több módon segített a szíven, a kutatók azonban joggal kapták fel a fejüket, amikor kiderült, hogy számos közelmúltbeli tanulmány nem ezzel azonos eredményekre jutott. Ennek oka azonban az lehet, hogy sok ember szed aszpirint, sztatinokat, béta-blokkolókat, ACE-gátlókat, s ezek mind elhomályosíthatják az étrend-kiegészítő szerepét. Az is lehetséges, hogy ma már a nyugati emberek is több halat esznek, mert hallottak előnyös hatásáról, s ezért a halolaj étrend-kiegészítő kevésbé segít. A különböző tanulmányok más és más halolaj dózist és készítményt alkalmaznak, vannak, amelyekben egyenlő az EPA és DHA aránya, míg másokban nem.

Fotó: 123rf.com

A halolaj bizonyítéka

A nagy, vényköteles tiszta EPA-dózisok hatásosnak bizonyulnak – segítenek az olyan állapotokkal küzdő embereknek, akik hajlamosabbak a szívbetegség kialakulására. A vényre kapható halolaj csökkenti a trigliceridszintet – a zsír azon típusát, amely a vérben kering. Egy közelmúltbeli tanulmány azt mutatta, hogy 4 gramm tiszta EPA naponta 5 éven át alkalmazva jelentősen csökkentette a szívroham, a stroke, a bypass, a mellkasi fájdalom esélyét, s annak kockázatát is, hogy az azt szedő egyén hirtelen szívmegállás miatt haljon meg. Érdemes azonban megjegyezni, hogy azok az emberek, akik ezeket az előnyöket tapasztalták, eleve rendelkeztek valamilyen, szívvel kapcsolatos egészségügyi problémával. LDL (rossz koleszterin) valamint triglicerid szintjük akkor is magas volt, amikor koleszterincsökkentő gyógyszereket szedtek. Elszenvedtek már egy szívbetegséget, vagy diabéteszesek voltak, illetve legalább egy olyan problémájuk volt, amely a szívbetegségre hajlamosabbá teszi őket.

Azon egyéneknél, akiknek nem volt szívrohamuk és normális kockázattal éltek ezen a téren, nem valószínű, hogy napi 4 gramm halolaj ajánlott lenne – van egy küszöb, melynél már nem látjuk az előnyöket. Egy hasonló tanulmány azt mutatta, hogy az EPA vényköteles, naponta szedett 1,8 grammja, koleszterincsökkentő gyógyszer mellett megszüntette a szívroham és egyéb szívproblémák esélyét a magas koleszterinszinttel küzdő embereknél. Közülük sokan szintén átestek már szívbetegségen, diabéteszen, és/vagy magas volt a vérnyomásuk. S bár az 1,8 gramm sokkal kevesebb EPA-t tartalmaz, mint a 4 gramm, a tanulmány japán résztvevői több halolajhoz jutottak közvetlenül a halfogyasztásból általános étrendjük során, mint nyugati társaik.

S vajon mennyi pontosan az 1,8 gramm EPA halolaj? Szakemberek szerint 5 adag, azaz 10 kapszulát kéne szedni egy átlagos, vény nélkül kapható halolaj kiegészítőből, hogy ekkora dózishoz jussunk. A 4 grammhoz 22 kapszula szükséges – s ezt senki sem ajánlja. A tanulmányok, melyek az EPA nagy dózisának előnyeit mutatták, vényköteles, tiszta EPA-val zajlottak. Számos ember szed túl sok kapszulát, de nem tudhatjuk, hogy ezek mennyire biztonságosak. Leszámítva, ha klinikai szakember javaslatára tesszük ezt, kerüljük a mega-dózist.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.