Ha a hurut visszatér…- csodaszer a tőzegáfonya

Szára kúszó, indás. Levele elliptikus, örökzöld. Virága ötszirmú, halvány rózsaszín. De mit rejteget termése, a barnáspiros színű álbogyó?

Nagy szomorúságunkra az Észak-Amerikában honos faj, a tőzegáfonya a Kárpát-medencében csak elvétve található.

Hazánkban a Tapolcai medence és az Észak-Alföld területein akad belőle néhány példány. Vadon élő populációját tilos gyűjteni, de miért is védjük ennyire -népi nevén- a kokojszát?

Ha nem is vagyunk annyira jártasak a bogyók élettani hatását illetően, akkor is ismerjük jó néhány feldolgozási formáját az áfonyáknak. Készül a gyümölcsből szörp, lekvár, bor, de akár pálinka is. A gasztronómiai élvezetek mellett most picit más aspektusból közelítjük meg eme felbecsülhetetlen értéket!

tőzegáfonya

Foto.pixabay.com

A tőzegáfonya flavonoid, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt hatása erősen antibakteriális és antioxidáns. Megelőzésre és kezelésre egyaránt ajánlott, bakteriális gyulladás és hólyaghurut esetén. A húgyúti fertőzések kezelése mellett az egészséges vizelettartás fenntartására is használják. Biztosítja a megfelelő vizeletürítést, és megakadályozza az E. Coli szaporodását. Ha mindez nem lenne elég, hogy mindannyian kincsként tekintsük rá, fokozzuk a hatást!

A sokak számára szörnyeteg, krónikus-visszatérő- hólyaghurut legyőzése nem kis kihívás. Az antibiotikus kezelés gyakran tűnik jó és egyetlen megoldásnak, de sajnos ördögi körhöz vezet. Ilyenkor ugyanis fennáll az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának veszélye, ami ellen nehéz védekezni. De ne keseredjünk el, tőzeg barátunk ilyenkor is segít!

Bár általában nem a várható betegségek miatt tartjuk otthon gyógynövények sorát, azért van néhány, aminek bármikor komoly hasznát vesszük, legyen szó bármilyen gondról. Íme a leghasznosabbak listája!

Hasznos gyógynövények – Ami nem hiányozhat otthon a szekrényből!

Az áfonya hatására az antibiotikus kezelés rövidebb időre szorítható, és a kiújulás veszélye is csökkenthető. Kezdeti stádiumban, egyes nézetek szerint elég, ha beveszünk 2-3 szem antibiotikumot-akár öngyógyítás részeként-, majd nagy mennyiségű tőzegáfonyával pótoljuk a további szemeket. Persze ez előrehaladott esetben kockázatos, így mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal, hogy elkerüljük a vesemedence-gyulladást.

Áfonyánk különösen ajánlott terhes és menopauzában lévő nőknek is, hiszen az ösztrogénszint csökkenésével ők még könnyebben fertőződhetnek. Férfiak számára is, főleg 50 év felett, ha nem is “melegen”, de ajánlott, hiszen prosztatagyulladás esetén is segíthet. Cukorbetegek és vízi sportot űzők is bátran fogyasszák!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.