Gyümölcsaszalási tippek – az eljárásról

Egész évben fontos az egészséges nassolnivaló, amit legjobb, ha gyümölcsökből és zöldségekből mi magunk készítünk. Olvasd el tippjeinket a házi gyümölcsaszalásról!

Gyümölcsaszalás egyszerűen

Mai rohanó világunkban gyakran előfordulhat, hogy gyorsan kell finom ételt készítenünk, és az asztalra tennünk vendégeink vagy családunk részére, miközben nem szeretnénk háttérbe szorítani az egészséges táplálkozás szempontjait. Ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Az aszalt gyümölcsök nemcsak finomak, hanem egészségesek is: az elkészítésükhöz nincs szükség cukorra, kicsi a súlyuk, jól tárolhatók, de szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni. Nem szabad összetéveszteni az aszalást a szárítással. A termény 70-80 %-os víztartalmát oly módon kell 15-20 %-osra csökkenteni, hogy fokozatosan, lassan aszalunk, mert így a termény nem veszíti el az értékes levét, a zamatát és a felszínén nem képződik kemény, rágós kéreg.

aszalt gyümölcs 2

Az aszalandó gyümölcsöt tisztítsuk meg, ha van, akkor szedjük ki a magját, daraboljuk fel. A barnuló gyümölcsöket se dobjuk ki, citromsavas vízben fürdessük meg és használhatjuk az okat is. Célszerű a szilvát 1-2 %-os szódabikarbóna oldatba mártani, mert ez leoldja a szilva felületét bevonó viaszréteget. Ezután a szilvát le kell öblíteni tiszta vízzel.

Az aszalás a sütőben alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt 75-80 fokra lehet emelni. Egy kg szilvából 30-35 deka aszalvány származik.

Milyen kerti terményeket érdemes megaszalni?

A gyümölcsök közül az őszibarackot, a szilvát, az almát, a körtét, a birset. A zöldségfélék közül a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a zellert, a vöröshagymát. Feltétlenül érdemes télire aszalni fűszernövényeket, kaprot, tárkonyt, lestyánt, citromfüvet, borsosmentát, bazsalikomot.

Kiválóan aszalható a legtöbb termesztett és gyűjtött ehető gomba. Ezen utóbbiakat aszalás előtt tessék megvizsgáltatni! Nem lehet aszalásra használni a hazai szőlőket, nem érdemes kísérletezni a mazsola készítésével!

gombagyűjtés

Nyáron a napon aszalással is lehet próbálkozni: a vékony rétegben, napra kiterített, előkészített gyümölcsöket, időnként megforgatva, szerencsés esetben 5-10 nap alatt megaszalhatjuk. Lehet aszalni a gáztűzhely sütőjében, alufóliával kibélelt tepsiben és nagyon jól beváltak az asztali, elektromos aszalók is.

Kedvenc receptünket ajánljuk végszóként:
A megmosott, a kocsánya felől már ráncosodó bőrű szilvának kinyomjuk a magját, és a helyére teszünk egy meghámozott mandulát, vagy negyed gerezd diót. Kiváló csemege!

aszalt gyümölcs

Mit érdemes tartanunk az éléskamránkban?

Előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk friss alapanyagokat beszerezni. Ilyen esetekre célszerű az éléskamránkban kevésbé romlandó élelmiszereket tartani, így zöldségeket, gyümölcsöket (burgonyát, hagymát, sárgarépát, almát stb.), szárított zöldségeket, aszalt gyümölcsöket, befőtteket, sűrítményeket (például paradicsomlevet), mákot, diót és egyéb magvakat, szárazárukat (tésztát, cukrot, lisztet stb.), különféle növényi olajakat, valamint kényelmi termékeket.

Ez utóbbi alatt értjük az élelmiszeripar által előállított olyan előkészített, félkész és késztermékeket, amelyek a nyersanyagoknál nagyobb előkészítettségűek, felhasználásukkal nincs tisztítási veszteség, és lerövidíthető a sütésre-főzésre fordított idő. Ilyenek például a bontott szárnyasok, fűszerkeverékek, leves-, mártás-, és italporok, levesalapok, salátaöntetek, pudingporok, mélyhűtött készételek, stb.

Az idényszerűség fogalma az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagok esetében az élelmiszeripar fejlődésének, és a széleskörű beszerzési lehetőségeknek köszönhetően egyre inkább veszít jelentőségéből. Már télen is rendelkezésünkre áll a legtöbb zöldség-, gyümölcsféle, akár gyorsfagyasztott, akár más tartósított formában.

Tudta-e, …
…hogy a szárítás a legősibb tartósítási eljárások közé tartozik?
…hogy a szárított zöldségeket, húsport, tejport már az ősmagyarok is ismerték?
…hogy nem minden tartósítási eljáráshoz szükséges tartósítószer használata?
…hogy vízelvonás hatására nem változik meg az élelmiszerek szerkezete, ezért víz hozzáadásával a szárított termékek az eredetit megközelítő állapotúra alakíthatók vissza?
…hogy a vákuumfagyasztott és fagyasztva szárított (liofilizált) élelmiszerek gyorsabban és tökéletesebben nedvesednek vissza, nem zsugorodnak, jobb az ízük, állaguk?

Forrás: edenkert.hu