Gyümölccsel is beélesíthetünk! – látásjavító gyümölcsök

Nem hiába mondják gyerekkorunk óta, hogy együnk répát! Élesítsük látásunkat gyógynövényekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel!

Nem mindegy, hogy mennyi ideig őrzi meg tökéletes látását az ember. Legjobb lenne, ha idős korunkra se lenne szükségünk szemüvegre!

Tegyünk érte, hogy ne minél tovább jól lássunk: ne járjon együtt az időskorral a szem romlása is!

A zöld leveles zöldségekről ódákat zengenek, hiszen számos betegség előzhető meg rendszeres fogyasztásukkal. Nemcsak erre jók azonban, hiszen a szem egészsége is karbantartható velük, s élesebbé teszik a látást! Mielőtt szemüvegre lenne szükségünk, próbálkozzunk meg a szelíd gyógymódokkal!

Megfelelő tápanyagbevitellel, így elegendő antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag elfogyasztásával, máris sokat tettünk a szemünkért. A színes gyümölcsökre általában jellemző, hogy jó hatással vannak a szemre, javítják a látást.

allergias

Ilyenek a zöld leveles zöldségek is, mindegyikben találhatók ugyanis karotinoidok. Közülük kettő színanyag, a lutein, valamint a zeaxantin a kutatók szerint, a látásteljesítmény fokozásában élen jár. A retinára gyakorolt hatásuk igen fontos, valószínű, hogy védik a káros hullámhosszú fénytől is.

A kontrasztot növelik, képesek arra, hogy a vakító fény miatt adódó kellemetlenségeket csökkentsék. Még a látótávolság növelésében is lehet szerepük, mivel lerövidítik a szem alkalmazkodásának idejét. Amerikai kutatók már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a lutein és a zeaxantin védi a szemlencsét, valamint a retinát.

Így nyújt védelmet az időskorban kialakuló szembetegségek, a makuladegeneráció, valamint a szürkehályog ellen. A korábban antioxidánsokkal végzett vizsgálatok során a kutatók arra jöttek rá, hogy a szembetegségek megelőzésében, a C- és az E-vitamin nagyobb mennyiségű bevitele a szervezetbe is fontos szerepet játszik.

Ha tehát minél tovább meg akarjuk őrizni tökéletes látásunkat, fogyasszunk naponta többféle gyümölcsöt és zöldséget! Hogy könnyebb legyen eligazodni, a szem egészségéért elsősorban a mélyzöld, vörös, valamint a sötét sárga zöldségeket, gyümölcsöket érdemes fogyasztani!

Lutein és zeaxantin a tojássárgájában, a kukoricában, és a spenótban is megtalálható. Zöldségek közül remek a brokkoli, a karfiol, kelbimbó. Ne feledjük persze az oly sokat emlegetett sárgarépát sem! A répa titka, hogy sok benne a béta-karotin, mely szervezetünkben A-vitaminná alakul.

A-vitamin hiányában szemszárazság lép fel, és farkasvakság alakulhat ki. Narancssárga gyümölcsök, zöldségek ugyancsak tartalmaznak béta-karotint. A szem erősítésére kiválóak bizonyos gyógynövények is. Ide sorolható a citromfű vagy szemvidítófű, az áfonyalevél, az aloe vera, a búzafű. Vitamin- illetve ásványi összetétele miatt, a petrezselyem is pozitív hatással van a látásra, A-vitaminban szintén gazdag.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.