Gyomorégés ellen almaecet? – Vigyázzunk, veszélyes lehet

Nagyobb mennyiségben különösen ártalmas

Az almaecet népszerű otthoni gyógymód különféle betegségekre – sokan gyomorégés kezelésére is használják, úgy vélve: csökkenti a gyomor savtermelését. Ez azonban veszélyes lehet.

Sokan használják otthoni praktikaként: az almaecet megfázás, torokfájás, emésztési problémák ellen is bevethető, fogyáshoz, vércukorszint szabályozáshoz és a bőr egészségének megőrzése érdekében is alkalmazzák.

Ugyanakkor, akadnak, akik a gyomorégés csökkentésére isszák, gondolván, hogy mérsékeli a gyomor savtermelését.

Gasztroenterológusok azonban cáfolják, hogy ez a módszer célravezető – sőt egészséges – lehet. Az almaecet savas reflux kezelésére veszélyesnek is bizonyulhat. Egyetlen jelentős klinikai bizonyíték sem támasztja alá ugyanis, hogy a kis mennyiségben alkalmazott, gyomorégés elleni almaecet reflux kezelésére jó volna.

Mi is az almaecet?

A savanyú ízű ecetet híg alkoholok, például sör, bor és almabor erjesztésével nyerik. Ecetsavat tartalmaz. Ősidők óta az egyik leggyakrabban használt savas öntet.

Az almaecet előállítása során baktériumokat és élesztőt adnak a zúzott almaléhez. Első lépésben az élesztő alkohollá alakítja a cukrokat. Ezután a baktériumok az alkoholt ecetsavvá formálják.

Az almaecet valóban rendelkezik számos jótékony tulajdonsággal – de nagyobb mennyiségben veszélyes lehet.

Foto: pixabay.com

Rengeteg antioxidánst tartalmaz, segít a jobb cukorszabályozásban, mérsékeli a zsírt, javítja a vérnyomást és remek immunerősítő.

Cukorbetegeken végzett, kisebb klinikai vizsgálatok alapján csökkenti a gyomor kiürülési idejét is – ez az az idő, ami szükséges az elfogyasztott táplálék gyomorból való kiürüléshez -, ami azonban a vércukorszint egyensúlyának felborulásához vezet.

A késleltetett gyomorürülés miatt a savnak több ideje jut a gyomorban való megtelepedésre, ami aztán nagyobb mértékű visszafolyást eredményezhet a nyelőcsőbe.

almaecet1000

Foto:123rf.com

Mivel lényegében ecetről van szó, nem logikus úgy gondolni, hogy segíthet csökkenteni a gyomorégés, a reflux tüneteit. Az almaecet maró sérülést okozhat a nyelőcső nyálkahártyájában, amennyiben koncentrációja meghaladja a 20 százalékot.

Ha eddig mindig a komposztra dobtad őket, többet ne tedd: mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb ötletet!

Almaecet házilag – sérült almákból

Az almaecet alkalmazása tehát gyomorégére nem ajánlott, sőt veszélyes is.

Amellett, hogy nincs tudományosan alátámasztva a refluxos tünetek enyhítése, az almaecet nagyobb mennyiségben fogyasztva ártalmas.

Ha enyhülésre vágyunk gyomorégés esetén, az életmódváltás, étkezés megváltoztatása, illetve orvos által felírt gyógykészítmények jelentenek megoldást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.