Gyógyító párlatok gyulladásra, légúti betegségekre

Régóta ismerem és tisztelem a növények gyógyító erejét. Nemcsak az ételek értékét növelik, de gyógyhatásuk is óriási. A növényekből sokféle gyógyító terméket készíthetünk. Ide tartozik a kevéssé ismert növényi desztillátumok, a hydrolátok.

A “víz égetés” régi, ma már majd feledésbe merült, mégis, fontos része a természetes gyógyításnak. Manapság ez a “növényi víz” az illóolaj előállítás mellékterméke. A vízgőz desztillációnál felszálló gőz, áthatol a növény alkotóin és vízben oldódó, gyorsan elillanó részeit magával viszi. Ezek aztán az újra kondenzált vízben összegyűlnek.

Foto:stockfood.no

250 ml növényi párlat előállítása

 

Hozzávalók

  • mély lábos, üveg fedővel
  • kisebb mély üvegtál
  • szűrő (szita), ami illik a lábos tetejére
  • 4-5 marék friss vagy szárított növény (fűszer, virág, levél, stb.) lehet többféle is
  • pár hűtő akku vagy jégkocka
  • 500 ml víz

Elkészítés

Vizet beöntjük a mély edénybe, a szűrőt (szita) rátesszük a tetejére. A szűrő közepébe állítjuk a kis mély üvegtálkát. Körbe szórjuk a kívánt növényi anyagokkal, lehet egyszerre több fajtát is használni (a növények is a szitán/szűrőn vannak). Az üveg fedőt fordítva rátesszük a tetejére. Mélyedését jégkockákkal vagy hűtő akkuval töltjük ki. A párlat készítés alatt, ezeket pótolni kell. A tűzhelyet bekapcsoljuk és a mély lábasban lévő vizet, alacsony hőfokon forraljuk ca. 30-40 percig. A felszálló gőz, a lehűtőtt fordított fedőn lecsapódik és visszafolyik a kis üveg tálkába. A kész párlatot, sötét falú, jól záródó üvegcsében, a hűtőben tároljuk. Ha “tisztán” dolgoztunk, akkor ez a növényi párlat, több éven át is felhasználható. Hatásuk gyengébb, de ugyanolyan, mint a drága, természetes illóolajoknak. Kiváló minden korosztály részére, sőt az állatok gyógyításában is.

A legjobb házilag is elkészíthető vírusölő gyógyteák

 

Felhasználási területe széleskörű:

  • gyulladások csökkentésére, mint hideg borogatás
  • légúti betegségeknél, mint inhalálás
  • házilag előkészített kozmetikumoknál stb.

 

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

 

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.