Gyógyít, teljesítményt növel a csikung

Aki szeretne egészségesebb lenni, tegyen érte, hogy a csí akadálytalanul áramolhasson testében: próbálja ki a csikungot. Ez az ősi kínai mozgásforma és meditáció mindenkinek jót tesz.

Manapság igen sokféle keleti mozgásformát próbálhatunk ki, ha kedvünk tartja. A jógafajtáktól kezdve a tai chi-ig számos olyan módszert találunk, amely segít nekünk stresszmentesebben élni mindennapjainkat, megteremteni testünk és lelkünk egyensúlyát.

Egy ősi kínai torna és meditáció, a csikung – melynek eredeti írásmódja Qigong, qi gong vagy chi kung – szintén ezek közé tartozik. Egészségjavító, a bennünk levő csí keringését ösztönzi. De mi is az a csí?

A csí életerő, levegő, mely nélkül nincs élet. A csí nemcsak az emberben van jelen – a növényekben, a a földben, a vízben is. Születésünkkor már velünk van, ám sajnos minél idősebbek leszünk, annál több rossz hatással gyengítjük azt – negatív érzéseinken keresztül. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, szükség van rá, hogy meglegyen a csí megfelelő mennyisége és az akadálytalanul áramolhasson testünkben.

Mi a csikung célja?

A csikung célja, hogy lelki békénket visszaállítsuk és egészségünket megőrizzük – leljünk nyugalomra, szabaduljunk meg a belső nyugtalanságtól. Gyakorlatai segítségével lehetővé válik a szellemi fejlődés, megtanulunk egészségesebben élni és táplálkozni. A csikung öngyógyítás is. Aki foglalkozik vele, kiegyensúlyozottabb és boldogabb, könnyebben veszi fel a harcot a betegségekkel szemben, de akár másokét is tudja kezelni, ha képes összegyűjteni és irányítani a csít.

Ha testünkben megbomlik az egyensúly, nagyobb esély van a betegségek kialakulására. Elég, ha az illető stresszes, feszült, az energiacsatornák elzáródnak – lesz, ahol túlteng a csí, máshol pedig túl kevés van belőle. A csikung segít az egyensúlyt helyrehozni – tiszta csível, energiával feltöltekezni. A csikung valójában azt jelenti: munka, gyakorlás az életerővel – a „gong” szó ugyanis munkát jelent.

meditacio1

Hogyan alakult ki a gyógyító csikung?

A csikung gyógyítás a hagyományos kínai gyógyászat nagyon régóta alkalmazott egyik ága. Célja a belső feszültségtől, nyugtalanságtól való megszabadulás – számos vállfaja van, de többségük lassú, egyenletes mozdulatokat alkalmaz. Olyan változatai is vannak, melyek a mozgást nem is használják, csak a meditációt: ülő, fekvő vagy álló helyzetben.

A gyógyító csikung rendszerek az 1970-es években alakultak ki, mivel maga a fogalom is ekkor vált ismertté. A kínai állam ekkoriban üldözés helyett már támogatta a csikungot és a vele kapcsolatos kutatásokat. Létrejöttek a régi alapokra építő, de modern kutatásokra is támaszkodó gyógyító csikung rendszerek, így a Zhineng, Guo Lin vagy Xiang Gong. Ma is ezeket tartják a leghatékonyabbnak.

Később sajnos a kínai kormányzat vallásos-politikai tömörülésnek tekintette az ún. Falun-hívők (a Fálun Dáfá vagy Fálun Gong egy keleti módszer a test és lélek fejlesztésére) csikunggal kapcsolatos törekvéseit – a csikung-rendezvényeket betiltották, a legnagyobb irányzatok sem működhettek tovább.

Manapság új mozgalom kialakulása tart, Kínában, Amerikában és Európában egyaránt – arra törekszik, hogy megőrizze a csikung értékeit és fejlődését is segítse. Ugyanakkor az orvosok ma is hajlamosak a csikung jelentőségét alábecsülni, sok más alternatív gyógyítási technikához hasonlóan –  noha az egykori Zhineng központ például jelentős sikereket könyvelhetett el a csikung gyógyítás terén.

shutterstock_603692711 Olvass még több cikket a meditációról!

A csikung-terápia

Az, hogy milyen az ember mentális állapota, bizonyítottan befolyásolja élettani folyamatait. A csikung gyakorlatok ezt a mentális állapotot hivatottak javítani, szellemileg nyitottabbá tesznek, harmóniába kerülünk önmagunkkal – így megtartható a fizikai egészség, a betegségek pedig megszüntethetőek. A pozitív változásokat folyamatos gyakorlással lehet megtapasztalni.

Már az ősi kínai írások is megerősítették, hogy a csikung a betegségek gyógyítására használható – a csikung terápia igen hatékony a különböző krónikus betegségek kezelésében. Segít a magas vérnyomáson, a tüdőtáguláson, az asztmán, az ízületi problémákon, de a gyomor- és nyombélfekély, a rövidlátás- és szürke hályog, valamint a kényszerbetegségek esetén is hatékony. Gyorsítja a felépülést a szívinfarktust követően és más akut betegségek gyógyításában is hasznos. Kínában ma a rosszindulatú daganatok kezelésére is használják a csikungot, de ez a terápia még gyermekcipőben jár.

A csikung számos egyéb területen is használható mindennapjainkban: növeli a tanulási képességet, mivel az idegrendszert nyugtatja, de növeli a koncentrálás képességét; sportolók számára relaxációt nyújt, de egyben teljesítményük fokozását is lehetővé teszi a szellemi készenlét tudatos növelésével. Az életet meg lehet hosszabbítani a csikunggal, de fontos a sok gyakorlás – nem elég elsajátítani a gyakorlatokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.