Gyermekláncfüvet krónikus májgyulladásra

Akár szeretjük, akár utáljuk, a pitypang vagy más néven gyermekláncfű a világ legismertebb növényei közé tartozik. Egy olyan faj, amelyet szinte bárki egy pillantás alatt be tud azonosítani. A pitypangot nagyon sokan a létező legsikeresebb növénynek, a túlélés mestereinek is nevezik világszerte. 

A gyermekláncfű, pongyola pitypang virágának gyógyhatásai

A gyermekláncfű április-májusban virágzik. A legtöbb gyógynövénykönyv a virág hatásait kifejezetten nem említi. Főként a gyökérnek, a szárrészeknek, vagy a leveleknek tulajdonítanak gyógyhatást. Ez alól van néhány szakértő és szakkönyv, ami kivétel.

gyermekláncfű, pitypang, gyógynövény tea

Fotó: 123rf.com

A gyermekláncfű Hagyományos Kínai Orvoslás szerinti gyógyhatásai

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) a pitypang föld feletti részeit hasznosítja, beleértve a virágokat is. A Máj (Epe) és a Gyomor meridiánra alkalmazható gyógynövényként tartják számon. Alkalmazható furunkulusok, kiütések, emlőgyulladás esetén, valamint általános méregtelenítésre. Használható sárgaság, valamint duzzadt, vörös szemek esetén is.

A pitypang virág gyógyhatása Maria Treben szerint

Maria Treben – aki a virágot kifejezetten ugyan nem említi, de – leírja, hogy az egész növény gyógyhatású. Segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában. A virágszár esetében leírja, hogy ha a virágzó pongyola pitypang szárából 5-6-ot megeszünk naponta, akkor még a krónikus májgyulladás esetén is segít. Cukorbetegség esetén a virágszár napi adagja 10-re emelhető. Igen hatásosan segít. A gyermekláncfű virágszára ugyanilyen hatásos a levertségtől, fáradtságtól szenvedő embereknek két hetes kúra formájában.

Maria Treben szerint a virágszár kúra megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és az epe működését. Az ásványi sók mellett fontos gyógy- és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek az anyagcsere betegségek gyógyításában igen fontosak.

Vértisztító hatása révén köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó duzzanatokat a virágszárral végzett 3-4 hetes kúra.

Sárgaság és lépbántalom esetén is alkalmazható.

Pitypang, gyermekláncfű

Fotó: 123rf.com

Dr. James A. Duke a pitypang virág gyógyhatásáról

Dr. James A. Duke a gyermekláncfű virágáról leírja, hogy sok benne a lecitin: ez a tápanyag hatékony a különféle májbetegségek esetén. Szerinte a virág a lecitinen kívül jelentős mértékű kolint is tartalmaz. (Ez a két vegyület általában együtt fordul elő a táplálékokban.) A lecitin esetében egerekkel végzett laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a benne található lecitin növeli az agy acetil-kolin koncentrációját, valamint az egerek emlékező képességét. Ezért Duke feltételezése szerint a pitypang virágja jó lehet Alzheimer-kór esetén.

Duke szerint a pitypang virágja is alkalmas vízhajtó tulajdonságainál fogva duzzanatok, vizesedés és ödéma kezelésére.

További érdekes információkat az alábbi linken olvashat >>

Ez a téma is érdekelhet: 

 

Pitypang, ibolya, csalán, tyúkhúr – Ehető tavaszi gyógynövények

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.