Gyártsd le a saját tisztítószereidet! 1. rész

Ne vedd meg a drágábbakat, otthon is könnyedén összeállítható az abszolút hatékony tisztítószer – nem kell hozzá más, csak egy kis ügyesség és elővigyázatosság!

Nem szükséges tisztítószerünk kifogyása után megrohamozni a drogériát – főleg, ha meg szeretnénk spórolni egy kis pénzt. Külön előny, hogy a saját kezűleg elkészített tisztítószerek környezetbarát összetevőkből állnak, így például ecetből és szódabikarbónából. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelő egy keverék egy adott felületre, teszteljük le egy kevésbé látható helyen!

1.Üveg-tisztítószer:

Hozzávalók: 2 csésze víz, ½ csésze fehér vagy alma ecet, ¼ csésze alkohol (70 százalékos), 1-2 csepp narancsos illóolaj, ami a keveréknek kellemes illatot ad.

Ablakok és tükrök számára ideális tisztítószer. Az összetevőket egy szórófejes flakonban keverjük össze, majd először egy papírtörlőre vagy puha rongyra permetezzük, és csak utána kezdjük ezzel tisztítani az ablakot. Dörzsöljük le vele függőlegesen az egyik oldalon, vízszintesen a másikon. Tipp, hogy száraz, napsütésen napon ne törölgessük az ablakot, mert a tisztítószer túl hamar megszárad és foltot hagy.

2.Erős súroló rozsdás foltokra, kádra, porcelán és zománcozott mosogatóra

Hozzávalók: fél citrom, ½ csésze bórax (mely a mosószerek között megtalálható). A citromot mártsuk a bóraxba, és ezzel dörzsöljük a felületet, majd öblítsük le – márványra és gránitra nem biztonságos!

tisztítószer 1

3.Zsír-lesúroló:

Hozzávalók: ½ csésze szappanos ammónia annyi vízzel keverve, hogy kitöltsön egy 3 literes edényt. A szappanos ammónia remekül tisztítja a zsírt, ezért kiváló grillezők és sütőrácsok letisztítására.

Szivacsot vagy rongyot mártsunk a keverékbe, azzal súroljuk meg a rácsokat, majd pedig tiszta vízzel öblítsük le őket!

4.Tisztító és dezodoráló:

Hozzávalók: 4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz.

Konyhai felületek, eszközök, valamint a hűtőszekrény belső részének tisztítására kitűnő. A tisztítószer-keverékbe mártsuk bele a szivacsot és ezzel takarítsunk, töröljük le a felületeket.

5.”Utolsó esély” folteltávolító:

Hozzávalók: 3 liter meleg víz, 1 csésze porszerű mosogatószer, 1 csésze folyékony klóros fehérítő (nem ultra és nem koncentrátum). Csak mosható és fehéríthető ruhákra illetve eszközökre használjuk.

tisztítószer 3

Keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük rozsdamentes acélra, műanyagra, zománcozott edényre (ami nem alumínium), majd áztassuk őket 15-20 percig. Ha a foltosság még mindig fennáll, kicsit tovább áztassuk, majd mossuk meg őket a szokásos módon.

6.Fehérarany gyűrű tisztító:

Hozzávalók: egy rész fehér, nem gél alapú fogkrém, egy rész szódabikarbóna. Mártsuk a tiszta rongyot vízbe, majd adjuk hozzá a fogkrémes keveréket, és dörzsöljük meg vele a gyűrűt. Egy száraz ronggyal töröljük le. A végső fényesítéshez egy másik puha ruhát használjunk. Fára, lakkra, régiségre ne használjuk!

7.Mosogatógép-folteltávolító:

Hozzávalók: ¼ csésze por formájú citrom vagy narancslé. Ahhoz, hogy a mosogatógépből eltávolítsuk a rozsdát, a citromsavas port öntsük az adagolóba, és indítsuk be a szokásos programot. Ismételjük meg, ha szükséges.

A természetes tisztítószerekről szóló cikk folytatódik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.