Golyóálló kávé – éppen csak a lábadról dönt le?

Valóságos hóborttá vált az úgynevezett golyóálló kávé (bulletproof coffee) az utóbbi időben – sokan nemcsak azért kedvelték meg, mert energiát ad, hanem azért is, mert fogyaszt. De vajon mi ennek az ára?

Igazi hóbort lett a golyóálló kávénak elnevezett italból: rajongói azért szeretik, mert hatékony módszernek tartják a súlyvesztéshez és több az energiájuk. Az alaprecept szerint a golyóálló kávé úgy készül, hogy 2 csésze kávé kell bele, 2 evőkanál vaj (teavaj) és 1-2 evőkanál MCT olaj (egyesek szűz kókuszolajjal helyettesítik), majd az összetevőket össze kell turmixolni. Hagyni kell egy kicsit állni és már fogyasztható is.

kávé1

A golyóálló kávét a reggeli helyettesítőjeként is emlegetik. Dave Asprey, a The Bulletproof Executive alapítója úgy fogalmazott, a golyóálló kávé jó módszer arra, hogy „soványnak érezzük magunkat, koncentráljunk és legyen energiánk”, továbbá „átváltoztatja az étrendünket, anélkül, hogy vaj darabkákat rágnánk el.”

Miközben afelől nem lehet kétségünk, hogy ez a reggeli ital valóban magas fokú koncentrációt eredményez, a véráramba jutó gyors koffein adag és a közepes láncú trigliceridek miatt (melyeket a szervezet energiára fordít a zsírfelhalmozás helyett), minden fogyás, ami a golyóálló kávé következménye, hosszútávon megkérdőjelezhető. A golyóálló kávé legalábbis nagy valószínűséggel nem fog segíteni abban, hogy ezt a súlyt meg is tartsuk – igen, a jo-jó effektus újabb tipikus példája. De lássuk, miért.

kávé3

A reggeli elhagyása nagyon előnytelen dolog

A fenntartható fogyáshoz a reggeli kikerülése meglehetősen rossz lépés. Julia Ross fogyásszakértő szerint a golyóálló kávé nemcsak azért előnytelen ötlet, mert ezzel helyettesíteni nem lehet egy reggelit, hanem azért is, mert növeli rá az esélyt, hogy a nap folyamán később több keményítőt és cukrot fogyasszunk, mint amennyit kellene.

A tápláló reggelit kihagyni nem valami bölcs ötlet. Ezzel megvonjuk magunktól a minőségi fehérjeforrásokat és vele együtt a szervezet képességét arra, hogy a szerotonin nevű neurotranszmittert termelje, ez ugyanis a triptofán aminosavból származik.

kávé4

A triptofán, ahogy minden aminosav, a fehérjében megtalálható. A triptofán legjobb forrása a hús, de csak a legelőn legelésző állatokból származó.

Az egészséges zsírok kávéhoz adása még nem egyenlő a reggelivel. Nem váltja ki azt és nem tekinthető ételhelyettesítőnek.

A szerotonintól érezzük jól magunkat, nyugodtak, magabiztosak vagyunk stresszhelyzetben is. Sőt, a bőséges szerotonin a minőségi alváshoz is szükséges, ugyanis alkonyatkor átalakul melatoninná – amely az alvást segíti elő. A nem megfelelő mennyiségű melatonin alvásproblémákat okoz.

kávé5

Mi történik, ha a kávéhoz kollagén-hidrolizátumot, zselatint vagy fehérje port adunk – talán az jobb? A válasz nem. Ugyanis a kollagén-hidrolizátum és a zselatin nem oldja meg a problémát, mivel ezek a protein források nem tartalmaznak triptofánt, főleg glicin és prolin aminosav van bennük nagy mennyiségben. A fehérje por még rosszabb választás, ugyanis a legtöbb típusa igencsak feldolgozott. A finom fehérjemolekulákat denaturálják, akkor is, ha alacsony hőmérsékletet használnak a porrá alakító folyamatban.

Mi a gond a reggeli kihagyásával?

A reggeli kihagyása tehát rövidzárlatot okoz a szervezetben, gátolja azt az elegendő mennyiségű szerotonin termelésében. Bár a fehérje fogyasztása a nap későbbi szakaszában segíthet, mivel reggel egyáltalán nem ettünk, a test megpróbálja a fehérjét „felzárkóztatni” a nap folyamán. Julia Ross szerint napi háromszor van szükségünk 20-30 gramm fehérjére ahhoz, hogy a szervezet elvárását teljesítsük az aminosavakat illetően és elegendő neurotranszmitter termelődjön, amilyen a szerotonin.

Reggeli helyett a kávé ivása, még ha golyóálló kávé is, kettős negatív hatással bír, amellett, hogy elnyomja az étvágyat. A koffein csökkenti azt, ezért nemcsak a fehérjéhez nem jutunk hozzá, ami reggel kellene, de a nap folyamán sem fogunk belőle nagy eséllyel sokat fogyasztani – ami, ugyebár rossz hatással lesz a szerotonin-, majd pedig melatonin termelődésre.

Amilyen jó érzés energikusnak lenni, jobban odafigyelni a nap folyamán a golyóálló kávétól, ugyanígy stresszessé, ingerlékennyé és érzelmileg instabillá tehet, valamint rongálja az alvást, miután hazaérünk pihenni.

A szerotonin-hiány árt az alvásnak

Az elégtelen melatonin-termelődés problémáját, melyet a szerotonin-hiány okoz, kutatások is aláhúzzák. Nem kívánt súlygyarapodással jár, sőt, hosszútávon elhízással. Jól bizonyított, hogy az alváshiány köthető az elhízáshoz, miközben, ha nem alszunk eleget, nagy az esélye, hogy a melatonin termelődés nem lesz minőségi. A melatonin szint megzavarása az alváshiány következtében csak még egy ok, ami miatt gyarapszik a súly, ennek pedig, mint tudjuk, messzemenő hatásai vannak az egészségre nézve.

Kutatók azt is felfedezték, hogy a megfelelő melatonin szint stimulálja az ún. bézs zsírt, ami egyfajta, meleget termelő zsír („jó zsírként” és „soványító zsírként” is említik). Ez segít a szervezetnek kalóriát égetni, ahelyett, hogy tárolná azt.

Ha mindenképp kell a golyóálló kávé…

Amennyiben ezután sem tettünk le a golyóálló kávé kipróbálásáról, azt egy normális, fehérjét tartalmazó reggeli elfogyasztása után igyuk meg. Ilyen módon a szeratonin és melatonin szintre gyakorolt hatás nem lesz olyan drámai. Ez a kis változtatás máris jobb közérzetet eredményez, érzelmi stabilitást és kevesebb stresszt. Jobban tudjuk kezelni majd a problémákat is, melyekkel szembesülünk.

Búcsú Adrienn/napidoktor

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.