Futónak születni kell?

Kutatók mágneses rezonancia felvételek segítségével megállapították, hogy a futóversenyzők lábfejcsontja átlagosan 6,2 százalékkal hosszabb, mint azoké, akik nem űzik ezt a sportot.

Futónak lenni adottság?

A szakemberek összesen 16 felnőtt férfit vizsgáltak meg, akiket két nyolcfős csoportra osztottak, melyek közül az egyikben olyan profi, rövidtávú futók voltak, akik már legalább három éve űzték a sportot, a másikban pedig olyanok, akik magasságban megegyeztek az első csoport tagjaival, ám sosem futottak. A kísérleti alanyok lábairól készített felvételek alapján kiderült, hogy a lábfejcsontokon mutatkozó különbségek mellett a két csoport Achilles-ina is eltért egymástól, a futóké ugyanis 12 százalékkal rövidebb volt, mint azoké, akik nem futottak.

futó

Amint arról Stephan Piazza, a Penn State Egyetem kineziológusa és Josh Baxter végzős egyetemi hallgató beszámoltak, a rövidebb ín és a hosszabb lábujjak következtében a futók vádli izmai nagyobb és hosszabban tartó erőkifejtésre válnak alkalmassá. Az még nem tisztázott, hogy vajon a sok futóedzés alakítja-e át a láb felépítését, vagy egyszerűen néhány ember genetikailag futásra született, az viszont bizonyos, hogy az eltérő szerkezetnek köszönhetően ezek a futók jóval nagyobb teljesítményre képesek.

A Proceedings of the Royal Society B című lapban közzétett tanulmány szerzői szerint a fenti felismerések a jövőben akár arra is felhasználhatóak lesznek, hogy valakiről előre megállapítsák, megvan-e benne a potenciál arra, hogy profi futó legyen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index