Fültisztítás – 10 alapszabály

A tisztálkodási rituálénkhoz hozzá tartozik a fültisztítás is, melynek szintén megvannak az alapszabályai.

1. Piszkáld ki?

A fülpiszkáló használatát a füll-orr-gégészek nem ajánlják. Ennek oka, hogy a fültisztító gátolja a hámsejtvándorlást, ezért fülzsírdugó alakulhat ki a hallójáratban. A fülzsír egy természetes képződmény, melynek vattapálcával történő eltávolítása során mikrosérüléseket okozhatunk, így elősegítve a kórokozók mélybejutását.

A fültisztítópálca nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat juttatunk vele. A fül folytonos túltisztítása a külső hallójárat idült gyulladásához vezet.

2. Zsírra olajat!

Furcsának tűnhet, de hallójáratunk tisztán tartására, a fülzsír eltüntetésére használhatunk paraffinolajat vagy olívaolajat. A száraz és viszkető fülnek gyógyírt hoznak az említett olajak, védőréteget képeznek a hallójáratban, a beszáradt fülzsírt pedig feloldják.

fultisztitas_gyerek

 

3. Inkább spricceld, ne csepegtesd!

A fültisztításra ajánlott olajakat ne csepp formájában, hanem inkább spray formátumban juttassuk fülünkbe. A spray (pl.: kövirózsa spray) hatékonyabb a fülcseppnél, mert kevesebb olaj megy a fülbe, ezért nem okoz átmeneti hallásromlást. A fültisztító spray-hez patikákban könnyen hozzájuthatunk. Hetente egyszer-kétszer ajánlott használata.

4. Ég a gyertya ég..

A fülgyertya egy lenvászon alapú, méhviasszal átitatott, kézi készítésű terápiás tölcsér, amely belül üres, és miután a felső végét meggyújtod, a kémény-elv alapján vákuum keletkezik benne. A vákuum és a hő hatására fellépő vérbőség segít felszabadítani a fülben és a járataiban lerakódott salakanyagokat, ami fülgyertyázás során távozik is a szervezetből. A fülgyertya egy alternatív fültisztítási és egyben méregtelenítési gyógymód, melyet bárki könnyűszerrel használhat és kipróbálhat.

5. Töröld szárazra!

Hajmosás, fürdés után fülünk törölközővel való törlése, szárítása fontos. Ha vizes füllel hideg helyre megyünk (főként télen), fülünk megfájdulhat. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha mosakodás után a törölköző sarkával szárazra töröljük fülünket. A nedvesség mind a baktériumok, mind a gombák szaporodását segíti elő, mivel azok nedves környezetben érzik jól magukat.

6. Lubickolj a tiszta fülben!

Strandolás alatt sokaknak víz kerül a fülébe, melyet nem tudnak onnan kicsorgatni. Ha ez magától nem távozik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A szakember kifecskendezi, kimossa a fület.

7. Kagylózz ide!

A fül környékét, amely szabad kézzel elérhető, mindig tartsuk tisztán! Esztétikailag sem szép, ha valakinek koszos a füle. Ne csak hallójáratunkat, hanem fülkagylónkat is tisztítsuk.

Mivel_tisztitsuk_a_fulunket

 

8. Fül-dugulás-elhárítás

Ha nátha okozta fülkürthurut alakul ki füldugulással, orrfújásnál, nyelésnél recsegéssel, akkor érdemes inhalálni! Ez megnyugtatja az orrnyálkahártyát, oldja a váladékot, felszabadítja a fülkürtszájadékot az orrgaratban.

9. Repítsd ki a fülfájást!

Repülésnél gyakran egyenlítsük ki a nyomást nyeléssel, rágással, szükség esetén fel- és leszállás előtt lohasztó orrcsepp használatával! Kisgyermekeknél a fülek tartós befogásával segíthetünk a nyomásproblémákon.

10. Hallod!? A doki tudja a tutit!

Sokáig nem enyhülő hallásproblémákkal, fülbántalmakkal forduljunk szakemberhez! Bár legtöbbször a házi gyógymódok is elegendőek a fülproblémák megoldására, ám súlyosabb esetben ne kísérletezzünk, bízzuk fülünk egészségét szakemberre!

szöveg és kép: mindenamihallas.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.