Fontos dolgok, amik segítik az emésztésedet

Az vagy, amit megeszel, halljuk sokszor, és ez valóban így is van. Egészségünk érdekében sok zöldséget fogyasztunk, távol tartjuk magunkat a készételektől, és a szivárvány minden színéből választunk magunknak kedvenc ételt.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindez elég, pedig bizonyos rossz szokásokkal vegyítve mit sem érnek a szuperételek sem. Íme, néhány tipp, hogy az emésztésed rendben legyen.

Bodybuilding diéta a szálkás testért

Ne igyál evés közben.

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy érdemes a vizespoharat többször is a szánkhoz emelni, mivel így hamarabb jóllakunk (kevesebbet kell enni), ráadásul az emésztést is segíti a folyadék. A modern kutatások már bizonyították, hogy ez egyáltalán nem így van: a folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat, aminek következtében a fehérje nehezebben emészthetővé válik. A szakemberek szerint sokkal jobban járunk, ha egy órát várunk étkezés előtt és után, mielőtt innánk. Ha reggeli, ebéd vagy vacsora közben szomjasak vagyunk, akkor érdemes kevesebb sót fogyasztani, és lédús gyümölcsökkel és zöldségekkel feldobni az ételt, amelyeket alaposan megrágunk.

Foto:123rf.com

A B vitamin segít.

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcserében és a szénhidrátok feldolgozásában. Ha B komplexszel indítod a napodat, egészen biztos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz jutsz, amely az emésztést is maximálisan elősegíti. A B vitaminok mellett természetesen ne feledkezz meg a többi fontos vitaminról és ásványi anyagról se.

A vastagbélben lévő baktériumokra érdemes vigyázni.

A vastagbél természetes flórája segít abban, hogy az élelmiszert megemésszük, a megfelelő vitaminok felszívódjanak, továbbá ezek a barátságos baktériumok veszik fel a harcot a betolakodók ellen is. Fontos, hogy ezeket a baktériumokat prebiotikus, erjesztett ételekkel tápláljuk, mint például a miso, a savanyú káposzta és kimchi és a kombucha.

savanyú káposzta

Foto:pixabay.com

Készülj fel a védelemre.

Van, hogy az ember antibiotikumot kényszerül szedni (jó esetben ezt az orvos csak indokolt esetben rendeli el), ilyenkor pedig egy kis segítségre van szükség. Az antibiotikumok a bél mikroflórájának javát elpusztítják, ezért probiotikumokkal pótold a vesztességet. Ez hosszútávon abban is segít, hogy az immunrendszered megfelelően működjön.

Tudd, mi a különbség a probiotikumok és prebiotikumok között.

A probiotikumok alatt többnyire tejsavbaktériumokat értünk, amelyek a hasznos baktériumok közé tartoznak, jobbára az erjesztett élelmiszerekben találhatóak meg. A tejsavbaktériumok a tejcukrot (laktózt) tejsavvá alakítják, és így pl. a tejből joghurtot állítanak elő. Persze nem minden tejsavbaktériumnak van probiotikus hatása. A probiotikumon kívül léteznek úgynevezett prebiotikumok is. Ezekhez az anyagokhoz tartoznak például az olyan ballasztanyagok, mint az inulin. Az emberi bél nem tud mit kezdeni vele, de a hasznos bélbaktériumok szívesen fogyasztják az inulint. A prebiotikumok teljesen emésztetlenül haladnak át a vékonybélen, és tápanyagként szolgálnak a vastagbélben lévő hasznos bélbaktériumok számára. Ezzel elősegítik a tejsavbaktériumok növekedését, és így hozzájárulnak az egészséget javító mikroorganizmusok sikeres tevékenységéhez is.

Fotó: 123rf.com

Igyál sok folyadékot.

Az étkezések között érdemes megfelelő mennyiségű folyadékot inni: így a tápanyagok könnyebben felszívódnak, és a mérgek könnyebben ürülnek. Egy ideje már tudjuk, hogy a szakemberek többsége szerint a flancos méregtelenítő kúra koncepciója egyszerű átverés: a szervezetünkben felhalmozódott mérgektől akkor szabadulhatunk meg a legkönnyebben, ha sokat alszunk, és rengeteg vizet iszunk. Alap, hogy naponta legalább három litert, de sok szakember szerint az a fontos, hogy a testsúlyod minden húsz kilójára jusson napi egy liter víz: ha tehát nyolcvan kiló vagy, napi négy liter vizet kell innod az egészséges emésztés érdekében…

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.