Finom tippek az influenza megelőzéséhez

Itt az influenzaszezon, nem árt természetes vitaminokkal ellátni a szervezetünket. A Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsora a legjobb vitaminforrásokat sorakoztatta fel.

Lavai Zsolt kereskedő elsőként a citromot ajánlja, mint fő C-vitamin-forrást. A görög és török citrusfélék jó minőségűek a szakember szerint.

egészséges tisztítószer_citrom

Felhívta a figyelmet a pomelo nevű gyümölcsre is, amely akár másfél kilós is lehet, és mivel csomagoltan kapható, sokkal tovább eltartható.

A rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs húsának színe halvány sárgától a vörösig terjedhet. Íze inkább édeskés, a lágy grapefruitra hasonlít.

foto.pixabay.com

A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, átmérője akár 30 centiméter is lehet, és még a 10 kilogrammos súlyt is elérheti. A pomelo igen magas C-vitamin-tartalommal bír, rendszeres fogyasztása pedig a vérnyomás szabályozásában is nagy szerepet játszhat, valamint anyagcsere-serkentő hatása is van.

Sok pulton kínálják az extra méretű spanyol narancsot, de a közepes méretű görög, illetve a facsarni való édesebb narancs is tele van vitaminnal, az Olaszországból származó vérnarancs pedig szintén közkedvelt – mondta Lavai Zsolt.

mandarin

A mandarin is igen vitamindús, kapható felső kategóriás, így drágább termék, valamint apróbb, olcsóbb termés is. A mandarinnak 45 százalékos C-vitamin tartalma van, erősíti az immunrendszert és görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. A C-vitamin mellett megtalálható benne folsav, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és B-vitaminok is.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.