Ezt ne idd! – egy kávé, ami nem tesz jót a koleszterinszintünknek

Egy jó kávét rengetegféleképpen lehet élvezni. Vannak, akik a rövid, erős eszpresszóért rajonganak, mások az amerikai stílusú, vizes kávét szeretik. Előbbiek számára rossz hír, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterinszintet a szervezetben.

Az Open Heart folyóiratban megjelent kutatásban 21 ezer résztvevőt vizsgáltak meg, akiknek az átlagéletkora 56,4 év volt. Azt találták, hogy a rendszeresen eszpresszót fogyasztóknál szignifikánsan magasabb volt a koleszterinszint. A kutatók szerint ennek oka az, hogy az eszpresszó italokat jobban szűrik, mint más kávéfajtákat, ezért a kávé jótékony illóolajai nem jutnak be az italba. A szűretlen kávéknál nem figyeltek meg ilyen hatást.

Foto:123rf.com

A kutatásnak ugyanakkor vannak korlátai, például nem vizsgálták az eszpresszó kiváló antioxidáns tulajdonságait. A kávéban található antioxidánsok különleges szerepet töltenek be étrendünkben, hiszen hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is, de rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is.

Jót tesz a kávé a májunknak is?

 

 

Forrás: Szívderítő