Ezerarcú fűszernövény: petrezselyem!

Szinte naponta használjuk a főzéshez, hiszen az egyik legismertebb fűszernövényünk a petrezselyem, de tudjuk-e hogy mint gyógynövény is kiemelkedő tulajdonságokkal bír? A Balkán félszigetről származó petrezselymet, mint fűszernövény hazánkban is nagy sikert aratott.

A petrezselyem felhasználása:

Ám ennek a kis zöld levélkének a kellemes ízén és aromáján kívül több jó tulajdonsága is van, amiért érdemes felhasználni a konyhában.

Egy csokor petrezselyem pl. több C vitamint tartalmazz, mint a paprika, ezen kívül magas a karotin tartalma is.

A petrezselymet egész évben felhasználhatjuk levesekbe sültekhez vagy épp főzelékbe, sőt akár mi magunk is hajtathatunk otthon a konyhában növényt így egész évben friss fűszernövényhez jutunk.

petrezselyem3

A petrezselyemmel készült ételnek mindig kellemes az aromája, és valami egészen friss tavaszi ízvilágot kölcsönöz az ételnek. A leveleket kössük össze vagy aprítsuk fel nagyon apróra és csak a főzés legvégén tegyük bele az ételbe, mert máskülönben elveszti az értékes hatóanyagok túlnyomó részét. A petrezselyemmel díszíthetünk különböző hidegtálakat, tojásos ételeket, vagy főtt ételt, szendvicseket.

Ha mi magunk nem szeretnénk, növényt nevelni a konyhaablakban, a zöldségesnél vegyük meg a csokorban árult petrezselyem zöldet, amelyet otthon a hűtőszekrénybe, műanyag zacskóba tudunk tárolni. Ha szeretnénk, hogy sokáig friss és üde zöld maradjon, tegyük a csokor zöldet egy pohár vízbe és így tegyük be a hűtőbe. De a kissé fonnyadt kókadt petrezselyem is hamar felfrissül, ha hideg vízbe áztatjuk 10 percre.

petrezselyem5

A nagyobb mennyiségű fel nem használt zöldet sütőben vagy napon szárítsuk meg, majd tegyük egy üvegbe. Jégkocka tartóba is lefagyaszthatjuk, az összeaprított zöldet ezután már csak egy jégkockát kell az ételhez adnunk.

A petrezselyem gyógyhatásai:

A petrezselyem a C vitaminon kívül illóolajokat is tartalmaz, valamint E vitamint és színanyagot. A gyökere és levele vízhajtó hatású, így vesebetegségnél hatásos gyógymód lehet. Nyáron a darázs vagy méhcsípés helyét dörzsöljük be friss petrezselyem zölddel, így a csípés helye nem dagad meg.

Hölgyek részére a szépségük megőrzése érdekében érdemes petrezselymet használni, egy kanál levelet zúzzunk, péppé majd adjunk hozzá egy kanál tejszínt, kevés mézet és kenjük fel arcbőrünkre. Hagyjuk, fent 10 percig majd langyos vízzel mossuk le.

Nyáron a leégés ellen, ha már megtörtént a baj és bőrünk kipirult a naptól, tegyünk rá friss petrezselyem pépet, amely enyhíti az égési sérülés tüneteit és fájdalmait.

Tehát a petrezselyem nem csak egy egyszerű fűszer, hanem egy igen sokoldalú hasznos gyógynövényünk is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.