Ezek a fűszernövények hatékonyan irtják a vírusokat

Nap mint nap használjuk a fűszerpolc lakóit ételeink ízesítésére, miközben talán fogalmunk sincs róla, hogy az ízeken kívül mekkora kincs lapul a kis üvegekben, fűszertartókban vagy éppen fűszeres tasakokban: vírusellenes fűszernövények.

A fűszerek maguk is gyógynövények, melyek különféle gyógyhatásokat hordoznak magukban. Ezeket a jótékony hatásokat ételeinken keresztül is kifejtik. A fűszerek, így a vírusellenes fűszernövények is, az emésztőrendszerünkre mindenképpen pozitív hatást gyakorolnak, segítik az emésztőnedvek termelődését, a máj munkáját, csökkentik a puffadást. Ám ezen túl is sokféle jótékony hatással rendelkeznek, sőt, aromájukat adó illóolajaik vírus- és baktériumölő hatásúak, amit szintén saját javunkra fordíthatunk akár külső, akár belső fertőzéssel vennénk fel a harcot.

Az élet sava-borsa – avagy fűszerek a koleszterin szint javítására

Vírusellenes fűszernövények a kertből:

Szurokfű

A pizzafűszerként is ismert gyógynövény minden könnyed, nyárias, mediterrán ízvilágú ételnek kellemes ízt kölcsönöz. Mivel nem tolakodó az íze, sokféle ételt ízesíthetünk vele.

Illóolaja a norovírus, rotavírus, légúti óriássejtes vírus (RSV) és Herpes simplex esetén is csökkenti a vírusaktivitást.

Foto:webmd.com

Zsálya (Salvia officinalis)

A zsálya sok konyhában kedvelt fűszer, és már a régi idők óta is nagyon sokféle panaszra alkalmazták a világ több táján, többek között vírusellenes gyógynövényként is. Vizes kivonata hagyományosan a torokgyulladás kezelésére használatos, melyet gyakorta okoznak vírusok. Az antivirális hatást elsősorban safficinolid nevű hatóanyagának köszönhetjük, mely föld feletti részeiben található.

HIV-vel szembeni megelőző hatása is biztató, egy kutatás szerint akadályozza a vírus sejtbe történő bejutását. Felveszi a harcot a Herpes simplex-szel is.

A legtöbb zöld fűszernövényhez hasonlóan a zsálya is sokoldalúan felhasználható ételeink ízesítésére. Teaként elkészítve 5 perc főzést igényel.

Foto:pixabay.com

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kakukkfű antimikrobiális (vírus-, baktérium- és gombaellenes) hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy hatását legtovább megőrző gyógynövényünk, már az ókori Egyiptomban is használták balzsamozáskor, a későbbi időkben pedig tartósítóként is szerephez jutott.

A kutatásokban a kakukkfű a herpesz, a rhinovírus és az influenza vírusok ellen bizonyult hatásosnak.

Erőteljes íze miatt fűszerként történő alkalmazása óvatosságot igényel, mert keserűvé teheti az ételt, illetve nagyon megváltoztathatja az ízvilágot is.

További vírusölő fűszernövényekért kattintson az alábbi linkre >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.