Ez a teendő, ha viszket az ekcéma

Ha engedünk a késztetésnek, akkor lehet, hogy lesz néhány óhóhóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó. De sajnos, ha vakargatjuk vagy akár dörzsöljük, azzal csak tovább fokozzuk a viszketést és az ekcémát.

Vannak, akik annyira vakaróznak, hogy véreznek, és ez vezet a fertőzéshez. Ha a kézre ülés nem jöhet szóba, próbáljuk ki ezeket a módszereket a viszketés gyors enyhítésére és a bőr megnyugtatására.

Biztonságos “viszketésellenes” alternatívák

Hűtés

Készítsünk gyors borogatást a bőr lehűtésére, ha egy mosogatórongyot vagy gézt hideg vízzel nedvesítsünk meg. Az intenzívebb enyhüléshez fogjunk egy zacskó jeget vagy egy zacskó fagyasztott zöldséget, például borsót vagy kukoricát, vagy egyszerűen tegyünk egy-két jégkockát egy kis műanyag zacskóba (hogy felfogja a vizet, miközben olvad). A hideg segít elzsibbasztani a területet, de akár 10 percig is eltarthat, amíg ez hat.

Fotó: 123rf.com

Tükörben vakarás

Próbálja ki, ha a viszketés csak a teste egyik oldalán jelentkezik. Lehet, hogy úgy hangzik, mint egy bűvésztrükk, de ez több mint optikai illúzió. Tegyük fel, hogy a bal karja viszket. Nézzen bele egy tükörbe, és fókuszáljon a tükörképe bal karjára, ami – mint tudjuk-valójában a jobb karja. Vakarja meg ott ahol a másik viszket, miközben nézi a tükörben, így az agya azt az üzenetet kapja, hogy az ekcémás kar viszketésedről gondoskodtak.

Akupresszúra

A Northwestern University tanulmánya szerint a karunk egy bizonyos pontjának megnyomása segíthet enyhíteni az ekcéma viszketését a testünk bármely pontján. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a pontot, hajlítsuk be a bal karunkat, a jobb kezünket helyezzük a könyökhajlatunk külső oldalára, és tapintsuk meg az alkarizom felső részét. Mély lélegzetvétel közben 3 percig masszírozzuk határozottan az ujjbegyünkkel.

Fotó: 123rf.com

Vastagon felkent hidratáló

Hagyjuk ki a híg krémeket, és válasszunk ekcémás krémet vagy kenőcsöt. Vásárláskor keressük az olyan szavakat a címkén, mint “barrier cream” és “skin repair”. Néhány krém, amely nagyszerűen működik a viszkető ekcémára, tartalmaz egy ceramidok nevű összetevőt. Tipp: Az egyszerű vazelin ugyanolyan hatásos lehet, mint a drága termékek.

Foto:123rf.com

Olajok a kamrából

Egy tanulmány szerint a napraforgómagolaj jobban puhítja a bőrt, mint sok népszerű krém – és sokkal olcsóbb is. A kókuszolaj például táplál, és segít csökkenteni a gyulladást. Keressük a címkén a “szűz” szót: Ez azt jelenti, hogy úgy dolgozták fel, hogy nem veszítette el természetes gyógyító tulajdonságait. Vigyázat! Bármennyire is jó az olívaolaj a főzéshez, a viszkető bőrre nem jó.

Hidrokortizon

Ha ezt abban a pillanatban alkalmazzuk, amikor érezzük a viszketést, megakadályozhatjuk, hogy a csiklandozás és az égés rosszabbodjon. De ne vigyük túlzásba. Mint minden szteroidnak, a hidrokortizonnak is lehetnek mellékhatásai. Követni kell a vény nélkül kapható készítmény csomagolásán szereplő utasításokat, vagy az orvos utasításait, ha vényköteles készítményt használunk.

Átterjedhet-e más testrészekre az ekcéma?

Mentol

A mentol hűsítő hatása megszünteti a viszketést, de az 1-3%-os koncentrációnál magasabb koncentráció irritálhat. Az 5%-os lidokain vagy 1%-os pramoxin tartalmú gél, krém vagy spray pedig zsibbasztja a területet. A viszketést helyettesítheti a kapszaicin bizsergető hatásával, amely a chilipaprika csípősségét adja. Kezdje 0,025%-os koncentrációval. A kettős hatás érdekében alkalmazzon lidokain-t, várjon 20 percet, majd tegyen rá kapszaicint. Profi tipp: Tárolja a készítményeket a hűtőben.

Áztatás és tömítés

Először is, vegyünk egy 15 perces meleg fürdőt, hogy rehidratálódjunk. (Adjunk őrölt zabpelyhet a kád vizéhez a további bőrnyugtatás érdekében.) Ezután enyhén töröljük le a bőrünket, majd azonnal, kenjük be magunkat erős hidratáló krémmel, vagy kenjük be magunkat kortizonkrémmel, és ezután vigyük fel a hidratálót.

joga

Foto:123rf.com

Bónusz: nedves kötés

Súlyos ekcéma esetén vagy erős viszketés esetén alkalmi kezelésként a fürdés után tegyünk még egy lépést. Helyezzünk egy réteg nedves gézt vagy ruhát a kezelt bőrre. Ezt egészítsük ki egy száraz réteggel — a pamutkesztyű és a zokni nagyszerű a kezekre és a lábakra. Tartsuk a rétegeket néhány órán át vagy egész éjszakára, hogy a bőrünk megtartsa a nedvességet, felszívja a krémet, és hűvös maradjon.( Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ez jó -e önnek is, és ha igen, akkor hogyan és mikor tegye.)

Relaxációs technikák

Meditáljunk a stressz, az ekcéma viszketést kiváltó oka ellen: Koncentráljunk egy szóra vagy hangra, miközben mélyeket lélegzünk. A progresszív izomlazítás is egyszerű: Feszítsük meg, majd engedjük el egyik izomcsoportot a másik után, a lábtól kezdve a nyakunkig. Vagy próbáljunk ki egy stresszkezelő alkalmazást.

Foglaljuk le a kezünket

A vakarózás szokássá válhat, akárcsak a körömrágás. Még akkor is rajtakaphatjuk magunkat, amikor nem viszket a bőrünk. Hogy megtörjük a körforgást, csináljunk valami mást a kezünkkel, amikor csak kísértésbe esünk. Vonjuk el a figyelmünket egy videojátékkal vagy kézműveskedéssel. Csináltassunk magunknak egy manikűrt. Vagy egyszerűen csak szorítsuk össze és engedjük ki az öklünket, amíg a késztetés el nem múlik.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.