Egy tálból cseresznyézni…

A cseresznyének amellett, hogy rákmegelőző hatása van, segít a csontok erősödésében és még a fogyásban is. Nem árt időben felkészülni a cseresznye szezonra!

Számos gyümölcsről azonnal 4-5 ok is eszünkbe jut, ha fel kell sorolni hirtelen, miért jó enni – már persze azon kívül, hogy finom. A cseresznye ebből a szempontból kicsit mostohagyerek, pedig a nyár közepén nemcsak azért szeretjük, mert sok van belőle és úton-útfélen belebotlunk.

Kezdjük azzal, hogy pont a legnagyobb melegben kiváló szomjoltó, ami nem csoda: négyötöd része víz, a maradék viszont energiában és hasznos tápanyagokban igen gazdag. Tele van például rosttal, ami az emésztésnek tesz jót, a szénhidrát pedig gondoskodik arról, hogy egyetlen marék cseresznye is elmulassza az éhséget.

meggy4

Ami a vitamin- és ásványianyag-tartalmat illeti, nagy mennyiségben találunk benne A, B1, B2, B6 és C-vitamint, ezen kívül folsavat, vasat, pantoténsavat, biotint, niacint, riboflavint, foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot és kobaltot is tartalmaz. A rostoknak és a víznek köszönhetően remek méregtelenítő, sőt, a tinikori pattanásokat is csökkenti.

A kisgyerekek is szívesen eszik, ami azért jó, mert a csontok fejlődését kedvezően befolyásolja, felnőttkorban pedig a többi piros gyümölcshöz hasonlóan a rák megelőzésében van nagy szerepe. A benne található flavonoidok gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt egy nyári zápor után a meghűlés legjobb ellenszere, a tisztító hatása révén pedig az ízületi betegségek, elsősorban a köszvény ellen ajánlják.

gyumolcs10

De még mindig nincs vége a felsorolásnak: a cseresznyével fogyni is lehet! Persze óvatosnak kell lenni és nem szabad túlzásba vinni, de ha hirtelen kell megszabadulni 2-3 kilótól, mondjuk egy izgalmas randira szeretnél beleférni a legszebb ruhádba, hogy aztán együtt „cseresznyézhess” a szerelmeddel, akkor főétkezések előtt egy órával egyél meg néhány maréknyi cseresznyét, egy nap alatt összesen 1-1,5 kilót, egyenletesen elosztva.

Felgyorsítja az emésztést, így a szervezeted kevesebb anyagot fog felszívni a rajta átszáguldó ételből, de csak délután 3-4-ig edd, hogy később az emésztőrendszered pihenhessen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.