Egy illatos drogalapanyag: levendula olaj

A levendulát Magyarországon régebben a Tihanyi félszigeten termelték. Az illóolajok előállításához elsősorban a virágzó ágvégeket gyűjtik a virágzás második időszakában.

A levendula latin neve Lavandula officinalis, ami az ajakosok (Lamiaceae) növénycsaládjába tartozik. Közép- és Dél-Európában, a Földközi-tenger térségében, főleg a Francia Alpok déli lejtőin 600-800 m tengerszint feletti magasságon találkozhatunk vele. Itt természetes környezetében találhatjuk.

Közép- és Dél-Európában a drogalapanyagnak szánt levendulát ültetvényeken termelik, egy-egy növény akár 20-30 éven keresztül is képes jó minőségű növényi drogot biztosítani. Magyarországon a levendulát a tihanyi félszigeten és a pannonhalmi apátságban termelték nagy mennyiségben, az innen kikerülő illóolajok híresek voltak kiemelkedő minőségükről.

Illóolajok előállításához elsősorban a virágzó ágvégeket gyűjtik a virágzás második időszakában. Az ágvégek maximum 10 cm hosszúságúak lehetnek. A növények hozama friss virágok esetén 1-1,5% lehet. Az illóolaj kivonásának módja vízgőz-desztilláció Az 1 kg illóolaj előállításához kb. 100 kg növényi rész szükséges. Illóolajtartalom: 1-1,5%.

Az illóolaj föbb összetevői a linalil-acetát, furfurol, ocimen, pinen, cineol, borneol, linalool, geraniol, nerol, kumarin. A levendula illóolaj színtelen, áttetsző vagy halványsárgás színű, édes, kellemes tapintású, levendulavirág illatú anyag.

levendula22

A levendula belső használata – mint minden illóolaj esetén – pontos adagolást igényel, a kivonatok töménysége miatt minden alkalommal hígítva kell bevenni. A levendula belső használatánál elsősorban a méz, mint oldószer jöhet számításba: itt 2 csepp levendula illóolajat kell elkeverni 1 evőkanál mézbe addig, míg teljesen el nem keveredik. A mézet ezután kell elfogyasztani, lehetőleg étkezés előtt 10-30 perccel. Napi adagolása 3×1 teáskanál addig, míg a probléma el nem múlik.

A levendula illóolaja a következő hatásokkal rendelkezik fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, epe- és vízhajtó, méregtelenítő, izzasztó, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, emésztésjavító, puffadásgátló, serkenti a gyomor és emésztőnedvek kiválasztását, féreghajtó, a rendellenes menstruációs zavarok esetén segít beállítani a ciklikusságot. Idegesség, álmatlanság, szédülés, megfázás, légúti megbetegedések, vizeletpangás, gyomor- és bélrenyheség, migrén, tífusz, húgyhólyag-gyulladás esetén is javasolt alkalmazása.

Külsőleges a hígítatlan illóolajat kenjük égésekre és rovarcsípésekre. Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, pattanások kezelésére olajos borogatás formájában. Az olajos borogatáshoz 1 evőkanál mandula-, sárgabarackmag- vagy olívaolajba tegyünk 5 csepp levendula olajat, majd ezzel borogassuk be a kezelni kívánt bőrfelületet. Meghűléses megbetegedések esetén egy kád meleg vízbe 2 kg tengeri sót kell önteni és ebben 20-30 csepp levendula illóolajat elkeverni. Fél órán keresztül feküdjünk a kádban, majd utána melegen takarózzunk be éjszakára.

levendula1

Ideges panaszok vagy alvási zavarok esetén a szobában elpárologtatni 10-15 csepp illóolajat aromamécsesben, vagy aromafürdőt venni az alábbi módon: 10-15 csepp illóolajat 1 evőkanál tejszínben vagy tejben elkeverve. A gyógyfürdő legyen kellemesen langyos. Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj formájában alkalmas. Masszázsolajnál 1 evőkanál mandulaolajba 5 csepp levendula illóolajat, 1 csepp ylang-ylang és 2 csepp narancsolajat keverjünk össze.

Reumás, köszvényes és egyéb izületi gyulladások, fájdalmak valamint ideggyulladások esetén az alábbi bedörzsölőszert lehet használni: 1 evőkanál levendulaolajat 2 dl 70%-os alkoholba elkeverünk és naponta ezzel a levendulaszesszel négy-öt alkalommal bedörzsöljük a fájó területet. Bőrápoláshoz: 8 csepp levendula illóolajat 5 csepp eukaliptusz illóolajjal 2 evőkanál jojóba- vagy mandulaolajban összekeverjük. Napi használata széppé, egészségessé teszi bőrünket.

A levendulaolaj nyugtató, relaxáló hatású, megnyugtatja testet és a lelket. Elősegíti a pihentető alvást és a kellemes álmokat. Oldja a feszültséget, a lehangoltságot és a depressziót. Tisztaság és frissesség érzésével ajándékozza meg használóját. Segít megtalálni és helyreállítani a lelki egyensúlyunkat. Ellenjavallat nem ismert, azonban sérült bőrfelületen égető érzést okozhat, de nem marja meg a bőrt. 3 éves kor alatt semmilyen formában nem szabad a gyermekek közelében illóolajat használni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.