Dezodort a konyhából?

Unod már, hogy az izzadásgátlók nemcsak drágák, de be is szennyezik a ruháidat? Próbálj ki néhány teljesen ingyenes trükköt.

Ha belefáradtál abba, hogy sokszor és sok pénzt költs izzadásgátlóra, dezodorra, és a végén konstatáld, hogy annyira nem is hatékony, sőt még a ruháidon is foltot hagy, el kell gondolkodnod más megoldáson. Ahogyan szinte mindenre vannak szelíd gyógymódok, az izzadásra is léteznek házi praktikák. Azaz természetes, otthon elkészíthető dezodor is van, csak érteni kell a módját. Nemcsak egyszerűek, hihetetlenül olcsóak is.

Mire van szükségünk? Csak egy ruhaanyagra és szódabikarbónára. Egy kevés szódabikarbónát szórjunk a nyirkos anyagra, és helyezzük a hónaljunknál a karunk belső felére. Egész napra frissen fog tartani bennünket. A szódabikarbóna elnyeli az izzadást és semlegesíti a kellemetlen szagot.

Előnye, hogy nem kerül semmibe, nincsenek benne a bőrre nézve esetleg irritáló kémiai anyagok – az alumíniumot ugyanis megtalálhatjuk szinte valamennyi kereskedelemre kerülő dezodorban. Nincs benne illatanyag, alkoholmentes és közömbösíti a kellemetlen szagot ahelyett, hogy „befedné”.

szodabikarbona2

Amennyiben nem ruhaanyaggal szeretnénk felvinni a bőrre, használjunk egy rongyot, vagy ecsetet a száraz felvitelhez. Ha illatosított otthoni dezodorra vágyunk, keverjünk össze azonos mennyiségű szódabikarbónát és kukoricalisztet, majd adjunk hozzá egy kis esszenciális olajat, vagy egy kis marék szárított virágot (a levendula előnyös például). Majd egy légmentes dobozban tároljuk az illatosítót.

Ugyancsak megakadályozzuk a kellemetlen testszagot egy másik féle otthoni dezodorral: ha ecetet kenünk vattapamaccsal a hónaljunkra. Ez gátolja a baktériumok elszaporodását, de a csípő hatás miatt közvetlenül borotválás után ne használjuk!

ecet

Azt talán mondani sem kell, hogy sokat tehetünk a testszag ellen, ha rendszeresen tisztálkodunk – melegben akár naponta többször is zuhanyozhatunk -, a hajlatokat és a hónalj környékét teljesen törüljük tisztára, ne maradjon nedves. A hónaljszőr rendszeres leborotválása sokat csökkent a kellemetlen szagon.

Egy antibakteriális, lehetőleg teafaolajjal készült szappannal is csökkenthetjük a baktériumok számát. Azt sem árt tudni, hogy amit megeszünk, az sajnos a testszagunkat is képes befolyásolni – ezért például a vörös hús helyett fogyasszunk csirkét, kerüljük az erős fűszereket – utóbbiaktól jobban is izzadunk. Kipárolog a bőrön keresztül a hagyma is, mert az izzadtság hordozhatja az aromáját. Így tehát ha fokozottan izzadunk, inkább ne fogyasszunk belőle sokat.

Forrás: edenkert.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.