Bazsalikomot a megfázásra, köhögésre!

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de mint gyógynövény kevesen használják. Pedig ez a remek gyógynövény, hatásos a megfázás, a köhögés, és a migrén ellen is.

Régi gyógynövényes könyvekben még, mint királyfűként, vagy németborsként emlegették, de ma már legtöbb helyen csak, mint bazsalikom fűszernövény ismert. Bazsalikomot ma már bárki nevelhet otthon, hiszen akár magvetéssel, akár a nagyobb áruházakban megvásárolható cserepes palántákkal szaporíthatjuk otthon ezt a remek fűszer és gyógynövényt.

A bazsalikom kertben, vagy erkélyen, sőt akár konyhaablakban is könnyen termeszthető, akár egy balkonládában, vagy egy nagyobb cserépben. Minél többet vágjuk annál bokrosabban nő a növény.

Virágzó szárát júniustól szeptemberig gyűjtsük. Jellegeztess fanyar illóolaj tartalma miatt a bazsalikom a kertben rovarűzőként is szolgál, sőt ha nyáron bekenjük magunkat a leveleivel a szúnyogok is elkerülnek minket. A bazsalikom, mint gyógynövény is hatásos, kitűnő erősítő, és felpezsdítő hatású.

d7ho596o

Olvass még több cikket

az inhalálásról!

shutterstock_71704966

Óvja a szívet a stressztől, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet, valamint nagyon jó megfázásra, köhögésre és légúti megbetegedésre. A bazsalikom főzetet naponta egy csészével érdemes fogyasztani, általános erősítőként.

Illóolaját inhalálásra alkalmazzuk, többek között álmatlanságra, szédülésre és migrénre. A terhesség ideje alatt semmilyen formában ne alkalmazzuk a bazsalikomot, mint gyógynövényt.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.