Az almaecet valóban hatásos?

Csodásnak tartják a hízás és komoly betegségek ellen

A népi orvoslás évszázadok óta igazi csodaként tekint az almaecetre, melyet számos egészségügyi probléma esetén használni lehet. De vajon valóban ennyire hatékony az almaecet? Lássuk.

Évszázadok óta dicsérik az almaecet hatékonyságát.

Ez a csodás nedű az almák összevágásával, vízzel beborításával és szobahőmérsékleten hagyásával készül, így ugyanis a benne levő természetes cukrok erjednek és etanolt képeznek. A baktériumok az alkoholt ecetsavvá alakítják. Az almaborban jelenik meg a lényeg, az „anya”, melyet a termékekben vagy benne hagynak, vagy nem. Arra is lehet használni, hogy egy következő adag almabort készítsünk.

De vajon valóban segít az almaecet a fogyásban, abban, hogy a szívbetegséget leküzdjük, kontrolláljuk a vércukrot és megelőzzük a rákot? Valóban gazdag enzimekben, tápanyagokban?

almaecet1000

Fogyás és almaecet

 A bizonyíték meglehetősen gyenge arra nézve, hogy az almaecet segít fogyni. Egy rövidtávú tanulmány Japánban elhízott férfiak és nők étrendjéhez adott napi két 15 milliliternyi almaecetet, 250 ml vízzel keverve. Súlyuk nagyjából 1 kilóval csökkent 12 hét alatt – s az almaecet elhagyása után 4 héten belül visszajött. Egy brit tanulmány szerint az ecet inkább elnyomja az étvágyat – egy kisebb felmérés során kellemes vagy kellemetlenebb ízű ecetet, vagy ecetmentes vizet itattak reggeli előtt emberekkel – az ecetet fogyasztott önkéntesek enyhén hányingert éreztek, ami nem meglepő módon csökkentette az étvágyukat.

Mások szerint, ha az almaecetet ételek mellé fogyasztják, az segít hamarabb emészteni a fehérjét, s magasabb növekedési hormon szintet eredményez – mely állítólag több zsírsejtet bont le. Ezeket azonban tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

Mondják azt is, hogy a pektin élelmi rost állítólag azzal segít a fogyásban, hogy telítettebbnek érezzük magunkat a hatására – csakhogy az almában levő pektin nincs benne az almaecetben.

Szívbetegség és almaecet

Ugyancsak a pektint tartják az almaecet egyik fő előnyének, szívbetegség ellen – állítólag vonzza a rossz (LDL) koleszterint. A fenti japán tanulmány azonban nem talált különbséget az LDL koleszterin-szintben azoknál a pácienseknél, akik 12 hétig almaecetet ittak. Olyan állítás is létezik, miszerint az almaecet kisöpri a mérgező anyagokat az artériákból. Erre sincs azonban valódi bizonyíték.

Vércukor és diabétesz

Több tanulmány szerint az almaecet hatással van a vércukorszintre. Közülük az egyik, mely egészséges önkéntesekkel készült, azt mutatta: ha almaecetet kaptak ételükhöz, az csökkentette a glükóz- és inzulin szintet, legalább 45 percre, az inzulinérzékenység pedig több mint 2 órára megnőtt.

Egy másik tanulmányban 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek adtak ecetet magas szénhidrát tartalmú ételhez, s a vércukorszint emelkedése mérséklődött. Ám ez a hatás csak a magas glikémiás indexű szénhidrátnál mutatkozott, mint például krumplipüré. Alacsony GI esetén – így a teljes kiőrlésű gabonánál – az almaecetnek nem volt hatása.

Az 1-es típusú diabétesszel küzdőknél külön veszélyt is jelenthet az almaecet, akiknél a vagus ideg károsodott – ez gyakori ennél a betegségnél -, mivel ha vízzel fogyasztják szénhidrátban gazdag étel előtt, a gyomortartalom továbbításának késedelme a belek felé megváltoztathatja az inzulin mennyiségét, vagyis a napi injekció adag nem lesz megfelelő.

Egyéb betegségek

Az allergia, pattanások, arthritis, csukló- és láb görcsök esetében sincs valódi bizonyíték arra, hogy az almaecet hatékony ezen állapotok gyógyításában. Ahogyan arra sem, hogy az ecet megelőzi vagy kúrálhatja a rákot.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.