Az a csodálatos C-vitamin

A magyar tudománytörténet talán legsikeresebb momentuma Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik: 1937-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságát.

Szent-Györgyi egy groningeni laboratóriumban figyelt fel egy, addig ismeretlen anyagra. Ez felkeltette a jeles kutató érdeklődését, tehát nekiállt, hogy izolálja ezt. Azt tudta, hogy bármi legyen is ez a valami, a mellékvesében és a citrusfélékben biztosan jelen van.

Hosszú munkafolyamat eredményeképpen először mellékveséből sikerült előállítania a ma már nagyon nagy népszerűségnek örvendő antioxidáns (szabadgyökfogó) vitamint, amit először hexurinsavnak nevezett el. És innen kezdődtek csak igazán a gondok: az anyagot minden erőfeszítés ellenére csak nagyon kis mennyiségben tudta előállítani, illetve izolálni. Ez lelassította és bonyolította a kutatási folyamatot, ezért Szent-Györgyi alternatív hexurinsav-forrást keresett.

Megtalálta: ekkortájt már visszatért szülőhazájába, Magyarországra, és szegedi illetőségű kutató lévén, rengeteg fűszerpaprika állt rendelkezésére. Kísérletsorozatba kezdett, melynek során kimutatta, hogy a paprikában is van a hexurinhoz hasonló szerkezetű anyag. Bár eleinte nem tudta, hogy teljesen azonos-e a szerkezet, a kezdeti reakciós kísérletek biztatóak voltak.

B-vitamin

A bizonyosság tengerimalacok segítségével született meg: a kisállatokat három csapatba osztotta: az egyik csoport teljesen C-vitamin-mentes táplálékot kapott, a második normál élelmet, és hexurinsavat kiegészítésként, a harmadik pedig élelmet és a paprikából kivont valamilyen redukciós hatású anyagot, aminek ekkor még nem volt neve.

A kísérlet végére azonban lett: az 1. csoport kisállat a hiányos táplálkozás eredményeképpen skorbutot kapott, a másik két csoport ellenben egészséges maradt. Ez a magyarázata a C-vitamin ma már közismert nevének: az aszkorbinsavnak, aminek a jelentése: skorbutellenes.

Szent-Györgyi filozófiája az volt, hogy az aszkorbinsavnak ott a helye minden család konyhájának polcán, közvetlenül a cukor és a só mellett, hiszen alapélelmiszer.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.