Átterjedhet-e más testrészekre az ekcéma?

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, amellyel olyan gyulladásos bőrbetegségeket jelölünk, amelyeknél a viszketés, a szárazság, a bőr felszínes berepedései, a hámló foltok, a fájdalom a jellemző tünetek.

A betegség szinte bárhol megjelenhet a testfelszínen, és bizonyos esetekben egynél több testrészen is kialakulhat. 

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az esetek felében kisgyermekkortól jelen van az ekcéma

Az ekcéma kezelése gyermekeknél és felnőtteknél is fontos.

Foto:pixabay.com

Az ekcémás esetek közel felében a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és 5 éves kor előtt többnyire felállítható a veleszületett ekcéma, az atópiás dermatitisz diagnózisa. Felnőtteknél ekcémás tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű tényező okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Mindazonáltal atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban, kiemelten a nem kezelt stressz.
Kisgyerekeknél az ekcéma leggyakrabban az orcákon, a homlokon, a fejbőrön, a nyakon, a lábakon jelentkezik, míg nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél a leginkább érintett testrészek az arc, a nyak, a mellkas, a csukló, a kezek, az ujjak, a térdhajlat, a könyökhajlat, a bokák, a lábfejek.

Az ekcéma kezelése otthon és az orvosnál

Terjedhet-e az ekcéma?

Az ekcéma a szó szoros értelmében nem tud terjedni, de egynél több testfelületen is megjelenhet, illetve az adott ekcémás terület is képes növekedni. Ennek a leggyakoribb okai:

  • Viszketés miatti vakarás
Az ekcéma miatti viszketés és kisebesedés is kezelhető.

Foto:pixabay.com

A viszketés az ekcéma vezető tünete. A vakarás miatt azonban több gyulladást okozó anyag szabadulhat fel, ami fokozza a gyulladást. Ez pedig a foltok terjedéséhez, növekedéséhez vezethet – vagyis kialakul a viszketés-vakarózás ördögi köre.

  • Allergének és irritáló anyagok

Ha valaki kontakt dermatiszben szenved, az adott anyag használata (például egy adott mosóporé) a test több pontján is eredményezheti az ekcéma kialakulását.

  • Baktériumok

Néha a száraz, repedezett és sérült bőrön veszélyes baktériumok is megtelepedhetnek, amelyek további gyulladást okozhatnak. A felülfertőződés elkerülése miatt is feltétlenül fontos az orvosi kezelés.

Hogyan előzhetjük meg a helyzet romlását?

Elsősorban fontos kideríteni, milyen típusú ekcémáról van szó. Ha például kontakt dermatitisz a diagnózis, ki kell iktatni az adott anyagot a használatból, bár ez nyilván nem mindig ilyen egyszerű. A két másik fontos dolog, amit meg kell célozni: a rendszeres hidratálás és a vakarás elkerülése. Ez kínzó viszketés mellett nagyon nehéz feladat, éppen ezért szükséges minél előbb orvosi segítséget kérni. Praktikus tipp, hogy érdemes rövidre vágni a körmöket, rendszeresen hidratálni a bőrt és éjszakára vékony kesztyűt húzni – javasolja dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Emellett sokszor szükség van helyi gyulladáscsökkentő készítményekre, amelyek rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. Ez valódi megkönnyebbülést hozhat a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. A jól megválasztott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosan használhatók, úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét. A sikeres kezelés lényege a módszerek személyre szabott kiválasztása, így az állapottól függően más kiegészítő kezelés is szóba jöhet, többek közt viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszeres kezelés.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.