Aloe verát a panaszos gyomorra!

Ha gyomorgondunk van, gyógyszer helyett próbáljuk ki az aloe verát: nyugtatja a gyomrot, segít a gyomorégésen és az emésztési problémákon is.

Gyomorgondjaink vannak? Az aloe vera segíthet. Ezt a nedvdús gyógynövényt évezredek óta használják égési sérülések kezelésére, de természetesen nem csak arra jó, hanem az emésztési problémákat is hatékonyan kúrálja.

Az aloe vera nevét már az Újszövetségben is említik. Természetes gyógymód, s a növényt régóta használják Keleten és Ázsiában. A nyers aloé antibakteriális hatású és gombaellenes, segít meggyógyítani a streptococcus okozta kinövéseket a bőrön.

Legfőbb felhasználási módja ugyanakkor az égések gyógyítása, valamint a gyomor nyálkahártyájának nyugtatása és a fekélyek kezelése. A nyers és a feldolgozott aloe vera mindkettőre alkalmas: a feldolgozottat sokszor ital formájában használják, a nyerset pedig közvetlenül a bőrön alkalmazzák sebgyógyítóként.

aloe

A nyers aloe vera a friss növényből nyerve a legjobb. Levelei hosszúak és hegyesek. Mivel a gyógynövény nedves, a levelek kissé levecses tapintásúak. Ha az aloe vera tetejét letörik, egy ideig szivárog, majd bezárul, s új hajtásokat növeszt.

Dr. Bereczki Ágnes természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta: az aloénak több fajtája létezik, ám gyógyításra a legelterjedtebb az Aloe Barbadensis Miller, vagyis ismertebb nevén Aloe Vera. Fertőzést gátló, gyulladáscsökkentő hatású, tisztító és méregtelenítő; anyagcsere gyorsító hatással rendelkezik, mivel a külső levele alatti bőrszövet aloint tartalmaz, s hashajtó hatása miatt a gyógyszeripar használja.

„Az aloe vera gél formátumban a leghatásosabb, mert így a vitamin- és igen magas enzimtartalom is megtalálható benne.” – mondta a természetgyógyász. ,,Belsőleg nyálkahártya roboráló, fertőtlenítő, külsőleg gyulladt bőrre helyileg alkalmazva nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással bír.”

Hogyan használjuk?

A nyers aloe vera használatához egyszerűen vágjunk, vagy törjünk a leveléből, 1-2 cm-re a csúcstól! Egy éles késsel vágjuk át a vastag, zöld, fakéregszerű réteget, és egy kocsonyás, világos színű anyagot fogunk látni. A tiszta folyadékot dörzsöljük a bőrre, és tapasztalni fogjuk gyógyító hatását!

Fájdalomcsillapító, leégésre, égési sebre, rovarcsípésre és egyéb bőrirritációra is használható. A kezelést meg lehet ismételni. Az aloét tároljuk olyan helyen, ahol megőrzi frissességét! Legcélszerűbb ún. Ziploc táskában tárolni, a hűtőszekrényben, hogy újra használhassuk.

aloe1

Az aloe verát számos formában árusítják ma már, általában csak kismértékben feldolgozva, hogy minél tovább megtartsák gyógyító erejét. Kevés adalékanyaggal készül. Könnyen elérhető a gyógyszertárakban és a bioboltokban.

Amikor italnak dolgozzák fel, gyakran eltávolítják a zselét, mert így nagyobb mennyiségben lehet inni. Belsőleg alkalmazva gyógyítja a gyomorfekélyt, a gyomorégést, nyugtatja az emésztőrendszert. Bebizonyosodott róla, hogy szinten tartja a vércukrot cukorbetegeknél és hozzájárul a koleszterin csökkentéséhez.

Az aloe vera fogyasztásának két mellékhatása lehet: a hasmenés és a vesebaj. A gyógynövény egyébként otthon is könnyen termeszthető, egy napfényes ablakpárkányon. Levelei gyógyírt jelentenek testnek és léleknek egyaránt.

Forrás: