Állítsd meg, mielőtt elkezdődik! – 5 tipp a megfázás megelőzése érdekében

Kézmosástól a testmozgásig

Nem meglepő a téli időszakban, hogy a megfázás sok embert érint. Mindenki igyekszik elkerülni a betegséget. A megelőzés érdekében érdemes élni az alábbi hasznos tippekkel.

Kinek ne lenne ismerős? Az orrfolyás, a fejfájás, a torokfájás meglehetősen kényelmetlenné teszi mindennapjainkat. Az ember legszívesebben ágyban maradna. Télen a hűvös szél csak még kellemetlenebbé teheti a tüneteket, meghosszabbítva a betegeskedést.

Mit tehetünk a megfázás megelőzése érdekében?

1.Mossunk gyakran kezet

A koronavírus-járvány egy fontos dologra mindenképpen megtanított minket: evés vagy arcunk megérintése előtt alaposan mossunk kezet – ezzel nemcsak a Covid-19, hanem a megfázás, influenza megelőzése is lehetséges.

Ezt a gyakorlatot csupán folytatnunk kell. Nemcsak a téli szezonban! A megfázást kiváltó vírusok a fertőzött személy köhögésével és tüsszögésével terjednek – 24 órán át életben maradnak a kezeken és a felületeken. Ezért hát alaposan kezet kell mosni szappannal és vízzel, mielőtt eszünk vagy megérintjük az arcunkat.

Fotó: 123rf.com

2.Maradjunk hidratáltak

Télen jellemzően csökken a napi vízbevitel szintje. A hideg idő miatt nem érezzük magunkat szomjasnak, ezért nem is iszunk sok vizet.

A betegség, megfázás megelőzése érdekében pontosan ezt kell kiküszöbölni: igyunk elég folyadékot! A víz segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből és megakadályozza, hogy megbetegedjünk. Igyunk meg naponta legalább 2 liter vizet. Akár levest és csontlevest is fogyaszthatunk, hogy növeljük a folyadékbevitel szintjét.

3.Együnk egészségesen

A megfázás megelőzése céljából tanácsos egészséges és kiegyensúlyozott étrendet folytatni. Segít megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutni, ráadásul fittek maradhatunk.

Különös figyelmet kell fordítanunk cink és a D-vitamin bevitelre is. Ez a két tápanyag hozzájárul az immunitás erősítéséhez és csökkenti a megbetegedések kockázatát. Fogyasszunk több leveles zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és gyümölcsöt.

4.Aludjunk eleget

Ha meg szeretnénk előzni, hogy a betegségek lecsapjanak ránk, fontos az elegendő pihenés. Az álmatlanság vagy rossz minőségű alvás megnehezíti, hogy a szervezet hatékonyan küzdhessen a vírusok és fertőzések ellen.

Amikor minőségi az alvás, szervezetünk citokineket termel és szabadít fel. Ezek a fehérjetípusok megcélozzák a fertőzéseket és a gyulladásokat. Aludjunk napi 7-8 órát, hogy immunrendszerünk aktív maradjon.

Nem feltétlenül megfázás gyötör minket, ha elkezdünk tüsszögni, orrfújás és köhögés kínoz. Olykor a nátha mellett az allergia is ilyen tüneteket okoz, ezért fontos látnunk, mi a különbség a kettő között – már csak azért is, hogy tudjuk, milyen kúra alkalmazható ellene.

Megfázás vagy allergia? – Egyes tünetek segítenek látni a különbséget

5.Mozogjunk

Az edzés nem csupán a kilók lefaragásában és az izomépítésben segít, a megfázás megelőzése érdekében is nagyon lényeges!

Kulcsfontosságú az immunitás erősítésében. Tanulmányok alapján az edzés elősegíti az immunsejtek gyorsabb mozgását a szervezetben, mert javítja a vérkeringést. Így támogatja a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. Maradjunk aktívak a rendszeres gyakorlatok végzésével. Ilyen például a séta, jóga, meditáció, futás és az erősítő edzés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.