Akupunktúra tű nélkül – Akupresszúra

Szeretnél új masszázst kipróbálni, amely nemcsak kellemes, de egészségügyi problémáidat is kezelheted vele? Akkor az akupresszúra a megfelelő gyógymód!

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás igen elterjedt módszere. Valószínűleg ugyanolyan idős, mint maga a tűszúrásos kezelés, tehát legalább tízezer éves múltra tekinthet vissza. Az ember, ha valahol fájdalmat érez, önkéntelenül is nyomban odanyúl, megmasszírozza, hogy enyhítse a kellemetlen érzést.

Fogfájás esetén az arcon, fejfájásnál a homlokon vagy a tarkó egy bizonyos pontjának erős nyomkodásakor érezhetően csökken a fájdalom. Ha fáradtak vagyunk, szemünket dörzsölgetjük. Ilyenkor tudatosan, vagy nem, de lényegében akupresszúrás kezelésben részesítjük magunkat. Az akupresszúra során a test meghatározott pontjait ujjbegyünkkel vagy esetleg körmünkkel masszírozzuk, nyomogatjuk.

276 Olvass még több cikket az akupunktúráról!

Mire jó pontosan az akupresszúra?

Az akupresszúra mellékhatásoktól mentes, természetes gyógymód. Sikeresen használhatjuk a különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Segítségével elérhetjük, hogy a sokszor kellemetlen mellékhatásokat okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét csökkenteni tudjuk. Fontos megjegyezni azonban, hogy bár az akupresszúra igen jól alkalmazható öngyógyító gyógymód, panaszainkkal először mindig orvoshoz kell fordulni, és a masszázst csak alapos vizsgálat és pontos diagnózis felállítása után, kiegészítő gyógymódként alkalmazzuk!

Az akupresszúra egyik legelterjedtebb alkalmazási területe a mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítése. Ezek közül is ki kell emelni a reumás panaszokat, a porckorongsérv okozta fájdalmak csökkentését, mint például az isiászt és a tarkótáji fájdalmakat, amelyek hosszú távon makacs fejfájást is okozhatnak.

Ezeken kívül eredményes még fejfájás, illetve fogfájás kezelésében, a vegetatív idegrendszer zavara által előidézett tüneteknél, mint az állandó idegesség, belső nyugtalanság, rendszertelen hasmenés, székrekedés. Bizonyos esetekben alacsony vérnyomásnál is érhetünk el javulást az akupresszúrás kezelésekkel. Igen hasznos, mindig kéznél levő segítség menstruációs fájdalmaknál. A felfázást kísérő kellemetlen tüneteket is enyhíti. Alkalmazzák tengeribetegség és hányinger esetén is.

talpmasszazs

Mit hol kell nyomkodni az akupresszúrás pontokat?

Az arcon és a fejen jelentkező fájdalmakat enyhíthetjük, ha a hüvelykujj és a mutatóujj közötti izmot masszírozzuk egy-két percig mindkét oldalán. A műveletet 15-30 percenként megismételhetjük. Az izmot erősen nyomjuk, egészen addig, amíg fájdalmas nem lesz, mert csak így érhetjük el a kívánt hatást.

Hányinger, szédülés, tengeribetegség, emésztési problémák, illetve egyes gyomorfájdalmak esetén az alkar belső oldalán az orsó- és a singcsont között középen a csukló tövétől két és fél harántujjnyira lévő pontot masszírozzuk. A legjobban ezt a pontot a mutatóujjunkkal tudjuk ingerelni úgy, hogy egészen mélyen az izmok között érezzük az erős nyomást. A masszázs egy-két percig tartson, és többször ismételjük 15-30 percenként. Ugyanezt a pontot kezeljük túlzott idegesség, nyugtalanság, illetve idegesség okozta szívpanaszok enyhítésére.

Gyomor- és bélproblémák, puffadás, hasmenés esetén a sípcsont térd felőli végének külső oldalán lévő kiemelkedést kitapintjuk, és ettől egy harántujjnyira kifelé masszírozzunk. Hüvelykujjunkkal erőteljes, körkörös mozdulatokkal nyomkodjuk ezt a pontot egy-két percen keresztül. Ezen a ponton különösen hatásos a moxaterápia, illetve a más, melegítéssel járó eljárások.

Menstruációs fájdalmak esetén, felfázásnál, a nemi, illetve a húgyúti szervek különböző eredetű megbetegedéseiben a lábszár belső oldalán masszírozzunk négy harántujjal a boka felett, a sípcsont hátsó élén. A pontot egy-két percig masszírozzuk erősen a hüvelyk- vagy a mutatóujjunkkal, majd fél-egy óra múlva ismételjük meg mindkét oldalon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.