Aki nem szereti, annak ezekért érdemes megszoknia a koriandert

Ősidők óta használják fűszernövényként, de sokan nem tudják, hogy milyen jótékony hatásai vannak az egészségre. Íme a koriander hatásai, amelyek miatt érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe.

 

A koriander a Földközi-tenger környékéről származik, és finom, citrusos íze miatt már ősidők óta használják fűszernövényként. Leginkább az ázsiai konyhából ismert.

Ezért nem szeretik sokan a koriandert

Vitamin- és ásványianyag-forrás
Még felsorolni is hosszú lenne, mennyiféle értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz az apróra vágott, friss koriander levele. Bővelkedik káliumban, kalciumban, vasban magnéziumban és folsavba. Tartalmaz még A-, K- és C-vitamint is. Ezek mind jó hatással vannak az idegrendszer működésére, az immunrendszerre, a látásra és a bőr szépségére.

Csökkenti a vércukorszintet
Egy 2008-as kutatással bizonyították, hogy a koriander segít természetes úton eltávolítani a cukrot a vérünkből. Emellett csökkenti a szervezetünkben az LDL-koleszterint, amit más néven rossz koleszterinnek is hívunk. Ezáltal a korianderrel nagy eséllyel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A halhatatlan szerelem magvai – koriander

Gyulladáscsökkentő- és antibiotikus hatású
A korianderben található terpinén, quercetin és tokoferol nevű antioxidánsok élénkítik az agyat, erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket. Antibiotikus hatása miatt akár a krónikus gyulladásokat is képes enyhíteni a szervezetben. Sejtregeneráló hatása pedig ragyogóvá és rugalmassá varázsolja a bőrt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.