Akácvirág – palacsintatöltelék és köhögéscsillapító

Az akácvirágos palacsintát szeretjük, teája pedig köhögés ellen kiváló! Az akácvirág eszünkbe juttatja a mézet is, de mi mindenre jó még ez a gyógynövény? Istenpapucsa és ragacsfa névvel is illetik ezt a XVI. század óta használatos gyógynövényt, mely hazánkban különösen jellegzetes. Az akác neve tájegységenként más és más: a magyarfa, pampuska, koronafa nevet is viseli.

Az akác a pillangósvirágúak családjába tartozik. Magyarországon régóta megtalálható, sík, homokos talajon érzi legjobban magát – ki ne ismerné az akácerdőket? Egyike az akác azoknak a fafajoknak, melyek a legnagyobb területet foglalják el az erdeinkben, fásított területeinken.

Ennek ellenére a növény maga Észak-Amerikából származik, a XVI. században telepítették be hazánkba is. Jellegzetes, édeskés illata van, melyről már messziről felismerjük. Május-júniusban gyönyörűen virágzik.

De mi mindenre jó az akácvirág?

palacsinta

A szelíd gyógymódok igen régen felfedezték az akác jótékony tulajdonságait. Hatóanyagai főként a magokban és a kéregben találhatók, fehér színű virága pedig illóolajat tartalmaz, frissen érdemes szedni, a lehullottakat ne gyűjtsük össze.

mez_kattide8

Szinte senkinek sem kell bemutatni az akácból készült mézet, ismert az akác tea, az akác a fánk és a palacsinták ízesítésekor sem maradhat el, tésztába keverve.

Az akácvirág tea köhögéscsillapításra, hurut ellen kiváló. Két teáskanálnyi szárított akácvirágból készül, melyet 2 dl felforrt vízzel öntünk le, majd öt perc múlva fogyasztunk.

A tea nemcsak hatékony, de az íze is kellemes. Azoknak, akiknek túl sok gyomorsava termelődik, ugyancsak ajánlható az akácvirágból készült tea. Enyhe hashajtó, bevethető a székrekedés ellen és görcsoldó hatása is ismert. Az akác kérge gyomor- és bélfekély, gyomorvérzés ellen használatos, gyógyszer-alapanyagként ezen bajok ellen alkalmazható.

Óvatosan kell azonban bánni a növény kérgével, mert robin és fazin nevű, mérgező fehérjék is megtalálhatók benne. Az akácvirág jellegzetes aromaanyagait egyébként az illatszeripar is hasznosítja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.