Agysérülésre akupunktúra

A Coloradói Boulder Egyetem kutatói a hagyományos kínai medicina alkalmazhatóságát vizsgálták az enyhe agysérülés kezelésében. A tesztalanyok amerikai háborús veteránok voltak.

Az alkalmazott akupunktúra során a test egy-egy pontját ujjbeggyel stimulálták, hasonlóan a hagyományos eljáráshoz, amikor erre speciális tűket használtak. Theresa Hernandez professzor és munkatársai szerint az eljárás sikeresen kiegészítheti a kortárs medicina módszereit, ugyanis hozzájárul az enyhe traumás agysérülésen átesett betegek tüneteinek mérsékléséhez. A Jin Shin nevű módszer a placebo csoporthoz képest szignifikánsan javította a kognitív funkciót.

A tanulmány során, mely a Neurotrauma januári számában jelent meg, 26 célzott pontot ingereltek („meridiánok”), a beavatkozást a technika tapasztalt szakértői végezték. Az ősi módszer szerint a meridiánok a testen átáramló energia csomópontjai, minden egyes pont megfelel a szervezet egy szervének. A beavatkozás mintegy megtisztítja a szervezetet, segíti az energiáramlást, és az egészséget.

A 38 résztvevőt véletlenszerűen osztották két csoportra, a kontrollcsoportot ugyanazok a trénerek kezelték, azonban az ingerlést nem a kellő pontokon fejtették ki. A kutatók úgy gyűjtötték be a klinikai adatokat, hogy nem tudták, az adott egyén melyik csoporthoz tartozik (vak-vizsgálati módszer).

shutterstock_690171463

Az alanyokat egy standardizált ideg-elmegyógyászati tesztnek vetették alá, ennek során a résztvevők hallás után egy számsort ismételtek elhangzási, illetve fordított sorrendben, és az értékelés során az számított, hány jegyet sikerült megjegyezni. Az akupunktúra a placebóhoz képest javította a memóriafunkciót.

A második teszt a működő memóriára illetve a figyelemre irányult. A résztvevőknek számítógép-képernyőn színeket meghatározó szavakat vetítettek. A gyengébben teljesítők nehezebben olvasták ki a színt, amennyiben a betűk színe nem egyezett meg a leírt szóval – például a „zöld” szó kék színnel volt írva. A reakcióidőt agyi elektródák segítségével mérték, az akupunktúrában részesült csoport jobban teljesített.

A kutatók a munka során arra voltak kíváncsiak, a Jin Shin kezelést lehetne-e alkalmazni Irakból, vagy Afganisztánból hazatért háborús veteránok enyhe agysérülésének kezelésében. A technika előnye, hogy azt családtagok, és barátok is elsajátíthatják, ezzel járulva hozzá a beteg gyógyulásához.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.